Iulian Iancu si Ionel David: Dobrogea are un potential eolian imens (VIDEO)

Dobrogea este o mina de aur din punct de vedere energetic pentru Romania, pentru ca aici vantul bate, fara incetare, timp de 11 luni pe an. Specialistii afirma ca daca potentialul eolian al Dobrogei ar fi exploatat la intreaga sa capacitate ar putea fi obtinuta, fara prea mari eforturi, o cantitate de energie de aproape trei ori mai mare decat aceea produsa de o centrala nucleara.

 Harta zonelor propice

Autoritatile judetene de la Constanta au luat in calcul inca de anul trecut elaborarea unei harti a zonelor in care pot fi amplasate centrale eoliene. La randul lor, autoritatile de la Constanta au inteles repede ca producerea energiei verzi ar insemna o gura de aer pentru economia locala asa ca au inceput discutii cu investitorii straini interesati de acest domeniu.

SC Romwind SRL si SC NEG Project Two SRL intentioneaza sa construiasca si sa extinda, din acest an, un parc eolian in extravilanul comunei Ciocarlia, autoritatile organizand deja o dezbatere publica in acest sens.

Centralele eoliene urmeaza sa fie amplasate, in afara localitatii Ciocarlia, la o distanta de doi kilometri de sat. Primaria Poarta Alba va fi, de asemenea, beneficiarul unei investitii de amploare in domeniul energetic.

Mai multi investitori straini s-au aratat interesati sa amenajeze 30 de centrale eoliene in extravilanul comunei. Ideea le-a suras consilierilor locali care au aprobat deja o hotarare in acest sens dupa ce au studiat impreuna cu autoritatile de mediu impactul pe care l-ar putea avea o astfel de investitie asupra comunitatilor locale. Urmeaza ca investitorii sa intocmeasca studiile de fezabilitate si sa aduca un aparat cu care sa masoare viteza vantului in zona.

Centralele eoliene, aduse din Danemarca, vor fi amplasate pe marginea Canalului Poarta Alba-Midia Navodari. Valoarea intregului proiect va depasi 50 de milioane de euro.

Nici primariile localitatilor Cerchezu, Negru Voda, Amzacea, Independenta, Pecineaga si Chirnogeni nu s-au lasat mai prejos, delegatii de aici s-au deplasat in Austria pentru a pune la punct o strategie de dezvoltare energetica a zonei, cu atat mai mult cu cat mai multe companii austriece s-au aratat interesate sa construiasca, pe teritoriul administrativ al celor sase comune, 12 parcuri eoliene de dimensiuni mari, dotate cu statii de transformare.

Fiecare centrala eoliana, care costa aproximativ 100.000 euro, ar produce intre doi si cinci MW si ar putea alimenta cu energie intreaga zona.

30 de primarii vor sa atraga investitii in domeniul energetic

Potrivit datelor centralizate de catre Prefectura Constanta, 30 de primarii din judet si-au exprimat intentia de a amplasa pe teritoriul lor administrativ centrale eoliene.

Daca unele dintre primarii se afla abia in stadiul de discutii cu firmele specializate, altele au cumparat terenuri, au comandat studiile de fezabilitate sau chiar au montat anemometre, aparate care trebuie sa masoare, timp de un an, viteza vantului in zonele in care urmeaza sa fie amplasate astfel de centrale. Alte zone in care ar putea fi amplasate centralele eoliene sunt: malurile canalelor navigabile (Dunare-Marea Neagra si Poarta Alba-Midia Navodari) si zona costiera, investitorii locali avand un exemplu demn de urmat in acest sens peste granita.

Vecinii nostri bulgari s-au miscat si de aceasta data mult mai repede decat noi, terenurile de pe marginea drumului, care fac legatura intre punctul de trecere al frontierei Vama Veche si Kavarna, fiind pline de turbine eoliene.

Si in Portul Constanta se pune la punct o strategie pentru dezvoltarea unui parc cu centrale eoliene. Consiliul de administratie al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta a hotarat sa se asocieze cu o firma specializata in productia de energie din resurse regenerabile si astfel sa fie produsa o parte din necesarul de energie electrica al Portului Constanta, care ar putea deveni independent din punct de vedere energetic.

Pe data de 11 iulie a avut loc licitatia pentru desemnarea firmei care se va ocupa de elaborarea studiului de fezabilitate privind alimentarea portului cu energie eoliana. In scurt timp va fi organizata o noua licitatie si pentru alegerea partenerului.

Pe de alta parte, SC RAJA (Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta) SA a luat in calcul dezvoltarea unei capacitati de productie energetica proprie.

In prezent, proiectul se afla in faza de obtinere a autorizatiilor. Reprezentantii institutiei afirma ca o astfel de investitie se impune in conditiile in care Regia este un mare consumator de energie electrica. In anul 2007 RAJA a realizat un consum de energie electrica de 82062 mwh, fata de 104.197mwh cat a inregistrat in 2003.

Fiind vorba despre un tip de energie ieftina si complet nepoluanta, energia eoliana este o energie a viitorului, care contribuie si la securitatea energetica si la indeplinirea obiectivelor de mediu.