Japonia si Franta au convenit asupra unei cooperarii bilaterale

Premierul Japoniei Yoshihiko Noda si presedintele francez ales Fran├žois Hollande au convenit luni intensificarea cooperarii bilaterale Japonia-Franta in probleme mondiale precum criza datoriilor in Europa si programele nucleare nord-coreean si iranian, au anuntat surse ale Ministerului de Externe de la Tokyo, citate de Kyodo.

Intr-o convorbire telefonica, Francois Hollande si premierul nopin s-au pronuntat pentru consolidarea relatiilor intre cele doua tari, Franta fiind un ‘partener strategic’ cu care Japonia impartaseste o serie de valori si interese comune.

Yoshihiko Noda si Francois Hollande si-au exprimat totodata disponibilitatea de a coopera pentru lansarea de negocieri privind semnarea unui acord comercial de liber-schimb intre Japonia si Uniunea Europeana.

Dupa anuntarea victoriei candidatului socialist la prezidentialele din Franta, purtatorul de cuvant al guvernului japonez Osamu Fujimura a avertizat ca Japonia va acorda mare importanta reactiei UE privind politica economica a presedintelui francez ales, noteaza AFP.

‘Evolutiile economiei europene au un important impact asupra economiei’ nipone, a justificat oficialitatea de la Tokyo adaugand ca Japonia ‘va urmari indeaproape dezbaterile in Europa privind programul politic al presedintelui ales Hollande’. AGERPRES