La Brăila se va construi un feribot 100% electric

Grupul norvegian Vard a câștigat un contract pentru construția unui feribot pentru mașini și pasageri și va fi primul feribot complet electric construit în România, pe șantierul de la Brăila al companiei.

Noul feribot de mașini și pasageri este special conceput pentru operațiuni în fiordurile norvegiene, fiind construit pentru operatorul norvegian Boreal. Feribotul, conceput de Multi Maritime, va avea o lungime de 74 de metri și o capacitate totală de până la 60 de mașini și 199 pasageri și echipaj, potrivit unui comunicat al companiei.

„Așteptăm cu nerăbdare să construim feribotul electric, în care să putem folosi expertiza noastră însemnată în tehnologia bateriilor pentru nave eficiente și ecologice”, a spus Roy Reite, CEO Vard. Termenul de livrare este trimestrul trei din 2019.

Grupul Vard este unul dintre principalii designeri și constructori mondiali de nave specializate. Cu sediul în Norvegia, compania deține în România două șantiere, unul în Brăila și celălalt în Tulcea. De asemenea, mai deţine participații la capitalul unor companii româneşti precum Vard Electro, producător şi furnizor de sisteme electronice marine și sisteme electrice la cheie pentru industria maritimă și offshore, Vard Piping, producător de ţevi, şi Vard Accommodation, pentru amenajări interioare.

Cel mai mare contract câștigat de șantierul din Brăila după Revoluție a fost cel semnat în 2016, pentru construcţia a opt nave destinate navigaţiei în ape fluviale şi marine din zona Mării Caspice şi care vor transporta module preasamblate pentru câmpurile petrolifere din Kazakhstan.

Sursa foto: Primăria Brăila