La Cernobîl se va produce din nou electricitate

La peste 30 de ani de la momentul cumplitului accident nuclear de la Cernobîl, în zona abandonată din cauza contaminării radioactive se va produce din nou electricitate. De data aceasta, din surse regenerabile de energie.

Un proiect pentru realizarea unui parc fotovoltaic în aria radioactivă ar putea primi avizul autorităților ucrainene luna viitoare, scrie publicația bulgară Novinite, citând Bloomberg.

În spatele proiectului stă un grup de investitori care plănuiesc să aloce în total suma de 100 de milioane de euro pentru construirea de centrale ce vor utiliza sursele regenerabile de energie în zona abandonată.

Acest proiect în curs de avizare va costa circa un million de euro, spune Evgeni Varyagin, CEO al Rodina Energy Group Ltd., o companie ucraineană de inginerie care va implementa proiectul împreună cu Enerparc AG, un producător de energie verde cu sediul în Hamburg, Germania.

Accidentul nuclear de la Cernobîl rămâne cea mai gravă catastrofă din istoria energiei.

Lucrările de construcție la centrala nucleară au început în luna mai a anului 1970, proiectul prevăzând realizarea a şase reactoare nucleare de tip RBMK, considerat la acea vreme produsul de vârf al cercetării nucleare sovietice, iar centrala era rodul viselor măreţe de preamărire ale defunctei uniuni, se arată într-un documentar publicat în acest an de Radio România Cultural.

Spre finalul anilor ’70 erau date în folosinţă primele două reactoare ale centralei de la Cernobîl, apoi în anii 1981 şi 1983 erau date în exploatare reactoarele 3 şi 4. Cu toate acestea, la 21 februarie 1979, fostul şef al vestitului KGB, Iuri Andropov, semnala, într-un raport confidenţial, pericolul pentru siguranţa în exploatare, identificând atât nerespectarea proiectului dar şi abateri de la tehnologia de construcţie şi asamblare, mai ales pentru unitatea 2 a reactorului, precum şi, decurgând de aici, pericole majore pentru populaţie.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei atomice „Vladimir Illyich Lenin” de la Cernobîl exploda, aruncând în atmosferă un nor radioactiv care s-a întins peste întreaga Europă. Efectele tragediei se resimt și astăzi.  Acum, pe o rază de 30 de kilometri în jurul fostei centrale nucleare a fost creată o zonă de excludere cu acces restricţionat.

Sursa foto: Radio România Cultural