Liberalii vor să sesizeze CSAT cu privire la pericolul în care se află sistemul energetic național

După ce li s-a respins cererea de înregistrare a moțiunii împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu, liberalii au anunțat că pregătesc o sesizare către CSAT privitoare la pericolul în care se află sistemul energetic naţional.

„Atrag atenţia asupra aspectelor pe care le-am subliniat şi în textul moţiunii, respectiv creşterea iminentă a preţului la curent electric şi la gaze, pericolul ca cetăţenii să rămână fără alimentarea cu energie, ca urmare a blocării investiţiilor minimale în sistemul energetic. De asemenea, este generată în mod iresponsabil o criză artificială, care are drept consecinţă orientarea consumului către gazul rusesc. Actuala guvernare riscă să arunce România într-o catastrofă energetică cu impact economic major, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Subliniez că toate aceste lucruri se petrec în debutul sezonului rece, pentru care sistemul energetic este total nepregătit, iar actualul Guvern se va face responsabil fie de privarea cetăţenilor de căldură, fie de explozia preţurilor la energie”, a transmis aseară liderul PNL, Ludovic Orban.

Blocarea moţiunii, un atac împotriva democraţiei

Preşedintele PNL a criticat decizia Biroului permanent al Camerei Deputaţilor privind retragerea de pe ordinea de zi a moţiunii simple pe Energie şi a anunţat că documentul va fi redepus în fiecare şedinţă de plen.

„Consider revoltător gestul reprezentanţilor PSD şi ALDE care au blocat astăzi (marți – n.r.) în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor dezbaterea moţiunii iniţiată de PNL pe tema dezastrului din domeniul energetic. Este un precedent periculos, un atac împotriva democraţiei, respectiv negarea dreptului Opoziţiei parlamentare de a se exprima critic la adresa Guvernului. Este tactica pumnului în gură băgat celor care îşi permit să atragă atenţia asupra problemelor grave pe care le are actuala guvernare. PNL va redepune de azi înainte în fiecare şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor, în aceeaşi formă, moţiunea „România în Beznă! PSD şi ALDE Fură Curent!” până când aceasta va fi supusă dezbaterii parlamentare. Nu acceptăm ca majoritatea parlamentară să ne impună ce anume să scriem sau să nu scriem în documentele care fac obiectul acestor acţiuni parlamentare, printre puţinele aflate la îndemâna Opoziţiei”, a declarat Orban, potrivit unui comunicat de presă.

El a adăugat că nu există niciun temei regulamentar sau constituţional care să permită „cenzurarea” textelor moţiunilor simple.

„Din contră, există numeroase precedente în care PSD aflat în Opoziţie a solicitat negru pe alb demisia/demiterea miniştrilor împotriva cărora îndreptau moţiuni simple. Inclusiv Curtea Constituţională a certificat faptul că nu pot fi îngrădite aceste solicitări politice”, a amintit Ludovic Orban.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis, marţi, retragerea de pe ordinea de zi a moţiunii simple depusă de liberali, intitulată „România în beznă, PSD şi ALDE fură curent”, pe motiv că aceasta conţine „solicitări imperative” către premier, a anunţat Ioana Bran, secretar al Camerei.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională. Funcția de președinte al CSAT este îndeplinită de președintele României, Klaus Iohannis (foto).

Sursă foto: Facebook