Listarea Romgaz ar putea începe peste 10 zile, mai repede decât a anunţat Guvernul

licitatie-romgaz-compania-cumpara-motorina-si-benzina-in-valoare-de-263-milioane-leiGuvernul s-a angajat faţă de FMI să listeze Romgaz la bursă în luna noiembrie, după mai mulţi ani de amânări.

Pachetul majoritar de acţiuni al Romgaz Mediaş, respectiv 85,1%, este deţinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% aparţine Fondului Proprietatea. Dacă statul va vinde pachetul vizat de acţiuni, participaţia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Potrivit surselor, dacă oferta Romgaz va atrage peste 450 milioane de euro, va fi considerată un succes. Estimările anterioare ale autorităţilor vizau suma de 600 milioane de euro.

“Foştii investitori din retail, mari şi mici, se vor contopi în tranşa investitorilor mici, deci va fi doar tranşa investitorilor mici şi cea a investitorilor instituţionali. Se va folosi un mecasnim prin care, dacă între tranşa investitorilor mici şi cea a celor instituţionali va fi un raport într-o anumită marjă, va fi luat un procent de 5% de la investitorii instituţionali care va fi transferat celor de retail. De exemplu, la 10 acţiuni subscrise să primească 4-5 acţiuni. Statul încearcă să stimuleze la această listare capitalul românesc”, au spus sursele.

Listarea Romgaz va fi prima în care o parte din acţiuni va fi vândută pe pieţe externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din ofertă (GDR).

 

 

sursa: mediafax