Prima decizie a noului Consiliu de Administrație al Conpet: înlocuirea lui Liviu Ilași din fruntea companiei

După cinci ani în fruntea Conpet și 28 de ani de când lucrează în această companie care operează Sistemul Naţional de Transport al petrolului prin conducte, Liviu Ilași (foto) a fost schimbat de la conducerea societății.  Decizia a fost luată ieri de Consiliul de Administrație al companiei, schimbat aproape total în urmă cu o săptămână de către Ministerul Energiei, printre noii membri figurând inclusiv un fost șef al echipei de fotbal Rapid.

În locul său a fost numit interimar fostul director responsabil cu Mentenanța. Astfel, Consiliul de Administrație al companiei a decis ieri înlocuirea lui Liviu Ilași cu Dan-Silviu Baciu, cu un mandat provizoriu de patru luni, a anunțat compania, într-un comunicat remis astăzi Bursei de Valori București. Baciu era directorul Direcției de Dezvoltare și Mentenanță al Conpet. Potrivit CV-ului postat pe site-ul companiei, Baciu a fost coleg de promoție cu Liviu Ilași la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, pe care au absolvit-o amândoi în 1989,cu diplomă de inginer. În același an, amândoi s-au angajat la Conpet, unde au rămas de atunci.

Baciu a deținut mai multe funcții de conducere, iar la Direcția de Mentenanță fusese numit în luna iunie a acestui an. Liviu Ilași a început ca inginer, devenind apoi șef sector, șef compartiment, iar în 2005 a fost numit președinte al CA și director general, până în 2009, când a devenit director executiv. În 2012 a fost reales director general, conform datelor din CV-ul său.

Schimbarea directorului general vine la scurt timp după ce Consiliul de Administrație al Conpet a fost înlocuit aproape în integralitate de către acționarul majoritar, Ministerul Energiei. Printre noii membri se află apropiați ai ALDE, o consilieră a ministrului Energiei, Toma Petcu, dar și un fost șef al echipei de fotbal Rapid. Despre schimbările operate găsiți mai multe amănunte aici.

Gabriel Dumitrașcu, fost șef al direcției de privatizare din Ministerul Energiei, a afirmat recent că în spatele ultimilor numiri la Conpet ar sta și interese private. „Mai multe voci spun că cel puţin doi dintre noii administratori au şi susţinerea unui operator feroviar privat, care este de mulţi ani interesat de preluarea contractelor de transport pe cale ferată a produselor petroliere şi care continuă să-şi exercite presiunile, chiar dacă a făcut şi face obiectul mai multor investigaţii DNA. Acest operator, se mai spune, a promis un premiu substanţial pentru schimbarea rapidă a directorului general, Liviu Ilaşi, cu o persoană agreată de el”, a arătat Dumitrașcu.

Conpet este o companie strategică a statului, cu o activitate de 115 ani în domeniul transportului de țiței.