Ludovic Orban: „Iulian Iancu este omul Gazprom. Torpilează reducerea dependenţei de gazul rusesc”

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat astăzi că deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, face jocurile companiei ruseşti Gazprom în Parlamentul României, prin amendamentele pe care vrea să le aducă OUG 64/2016, privind liberalizarea pieței gazelor.

„Uitaţi-vă ce luptă se duce cu Ordonanţa 64 de o parte din PSD, parcă special că distrugă BRUA şi exploatarea de gaze naturale de la Marea Neagră, care poate să reducă dependenţa, nu numai a României, ci a unei părţi din Europa faţă de gazul rusesc. Se încearcă modificarea Ordonanţei 64 astfel încât să introducă nişte stavile suplimentare care pur şi simplu să-i determine să nu de drumul la exploatare. Domnul Iancu este omul Gazprom. Nu m-am sfiit niciodată s-o zic. Amendamentele sale sunt făcute să torpileze proiectul BRUA şi reducerea dependenţei de gazul rusesc“, a spus Ludovic Orban la Adevărul Live.

La începutul acestui an, în Comisia pentru Industrii condusă de deputatul PSD Iulian Iancu, a început o dezbatere pe marginea oportunităţii adoptării OUG 64/2016, o normă legislativă care liberaliza preţul pe piaţa consumatorilor casnici de gaze naturale.

Comisia, dominată de parlamentari PSD-ALDE, a aprobat amendamente prin care obligă producătorii din Marea Neagră să tranzacționeze pe bursă integral volumele extrase din zăcămintele offshore. Obligația a fost contestată vehement de actorii implicați, dar și de organisme ca ANRE, Consiliul Concurenței, Ministerul Energiei, Comisia Europeană. Ulterior, procentul a scăzut la 70%, iarăși considerat inacceptabil. De altfel, proiectul legii de aprobare a OUG 64 cu aceste amendamente a fost respins de două ori în plenul Camerei Deputaților, for decizional, iar Iancu a declarat recent că va sesiza CSAT cu privire la efectele exporturilor de gaze.

Mai mult, toate aceste volume ar urma să se tranzacționeze pe OPCOM, platformă controlată de stat. Iulian Iancu  a explicat că prin aceste măsuri se va crea transparență pe piață și, prin lichiditate, o referință de preț. În plus, Iancu s-a pronunțat în defavoarea exporturilor, afirmând că astfel va trebui să apelăm la mai multe importuri. El a afirmat că, în acest moment, se poartă „un război” pentru gazele României.

Specialiști din piață afirmă că o transparență excesivă a prețurilor și cantităților tranzacționate va avantaja Gazprom, care va putea să își formeze politica de prețuri în funcție de aceste informații.

Gazoductul BRUA, care va lega Bulgaria-România-Ungaria-Austria, este cel mai important proiect al României în acest moment, fiind considerat strategic de către Comisia Europeană și finanțat cu 179 milioane euro. Prin el România ar putea primi, via Grecia, gaze caspice, odată cu finalizarea Coridorului Sudic. Faza a doua a BRUA prevede construirea unei conducte către Marea Neagră, pentru a fi transportate gazele produse acolo.

Sursa foto: Facebook