MAE saluta evolutia dosarului nuclear iranian

acte_infiintare_pfaMinisterul Afacerilor Externe salută acordul la care s-a ajuns pe 24 noiembrie 2013, în cadrul negocierilor de la Geneva între reprezentanții E3+3 (Marea Britanie, Franța, Germania, SUA, Rusia, China) și Iran, asupra unui Plan comun de acțiuni, ca o primă etapă a unei abordări menite să conducă spre o soluție cuprinzătoare și de durată a dosarului nuclear iranian.

MAE își exprimă deplina apreciere față de eforturile substanțiale ale E3+3, sub coordonarea Înaltului Reprezentant UE Catherine Ashton.

Această evoluție este încurajatoare, însă eforturi suplimentare sunt necesare în continuare. În context, este esențial angajamentul ferm al Iranului de a lua toate măsurile necesare pentru valorificarea pe deplin a actualei ferestre de oportunitate și obținerea de rezultate concrete.

Din această perspectivă, MAE subliniază importanța decisivă a implementării acestei prime etape și își exprimă sprijinul ferm pentru negocierile care vor urma în perspectiva definirii parametrilor unei soluționări definitive și cuprinzătoare a acestui dosar. Este esențială, în continuare, intensificarea eforturilor pentru obținerea de progrese concrete în aplicarea prevederilor acordului, monitorizarea vigilentă a procesului de implementare și clarificarea tuturor aspectelor legate de programul nuclear iranian. Totodată, MAE subliniază rolul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), inclusiv în privința monitorizării punerii în aplicare a Planului comun de acțiuni convenit la Geneva.

În context, MAE salută semnarea recentă, de către Iran și AIEA, a unei declarații comune, fapt care reprezintă un pas suplimentar în direcția restabilirii încrederii comunității internaționale în scopurile pașnice ale programului nuclear iranian. Și în acest caz, este decisivă implementarea măsurilor și acțiunilor concrete convenite.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează sprijinul ferm pentru obiectivul unei reglementări de durată, cuprinzătoare și negociate, care să ofere garanții incontestabile asupra naturii exclusiv pașnice a programului nuclear iranian, cu respectarea dreptului legitim al Iranului de a utiliza pașnic energia nucleară, în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Nucleară (NPT) și cu respectarea deplină a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și Consiliului Guvernatorilor AIEA.

credit foto
comunicat de presa