Mâine se vor semna contractele de execuție a conductelor pentru BRUA

Premierul Mihai Tudose va participa mâine la ceremonia de semnare a contractelor pentru lucrările de execuție a conductelor de transport al gazelor naturale, în cadrul proiectului BRUA, faza 1, potrivit unui anunț al Guvernului.

Proiectul conductei de transport al gazelor pe ruta Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) vizează crearea unei capacități de transport gaze naturale între punctele de interconectare existente între sistemul românesc și cel al Ungariei, respectiv al Bulgariei.

În acest scop este necesară construcția unei conducte în lungime aproximativă de 529 km pe traseul Podișor–Corbu–Hațeg–Horia și a 3 stații noi de comprimare, la Jupa, Bibeşti şi Podişor. Valoarea totală estimată a investiției este de 547,4 milioane euro, iar termenul estimat de finalizare este anul 2020.

Transgaz are în vedere dezvoltarea etapizată a Poiectului BRUA. Etapa I prsupune o conductă de transport gaze naturale între Podişor și Recaș în lungime de aproximativ 479 km. De asemenea, sunt necesare trei staţii de comprimare gaze naturale (SC Podișor, SC Bibești şi SC Jupa) fiecare stație fiind echipată cu două agregate de comprimare, cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze.

La finalizarea Etapei I se vor asigura următoarele capacităţi de transport: pe direcția Ungaria – 1,75 miliarde metri cubi/an; pe direcţia Bulgaria – 1,5 miliarde metri cubi /an.

Etapa a doua presupune o conductă de transport gaze naturale Recaş–Horia în lungime de aproximativ 50 km, plus amplificarea celor trei staţii de comprimare gaze naturale (SC Podișor, SC Bibești şi SC Jupa) prin montarea unui agregat de comprimare suplimentar în fiecare stație; amplificare stației de măsurare gaze naturale SMG Horia.

La finalizarea Etapei II se vor asigura următoarele capacităţi de transport: pe direcția Ungaria – 4,4 miliarde m3 /an; pe direcţia Bulgaria – 1,5 miliarde m3 /an.

Termenul programat de începere a operării conductei din etapa 1 este decembrie 2019, iar pentru faza a doua – 2020. Din valoarea estimate totală a proiectului, de 547,4 milioane euro, etapa 1 este evaluată la 478,6 milioane euro, iar etapa 2, la 68,8 milioane euro.

Proiectul BRUA este inclus pe lista proiectelor prioritare ale UE, având scopul de a asigura diversificarea surselor de alimentare cu gaze pentru regiune. Pentru acest proiect, Comisia Europeană a oferit Transgaz o finanțare nerambursabilă de 179 milioane euro. Când va fi gata, BRUA va fi conectată la Coridorul Sudic de gaze, prin care vor fi aduse gaze azere până în Grecia și Italia.