Marea Britanie va reduce taxele aplicate sectorului petrolier, pentru a încuraja investițiile

Guvernul britanic va aduce anul viitor, începând cu luna noiembrie, modificări în sistemul de taxare, pentru a atrage noi jucători și investiții suplimentare în câmpurile mature de hidrocarburi din Marea Nordului.

Astfel, Marea Britanie vrea să introducă un mecanism de transfer al istoriei taxelor (transferable tax history mechanism – varianta în engleză) pentru tranzacțiile dintre producătorii de petrol ce vor avea loc după data de 1 noiembrie 2018.

Mecanismul va permite companiilor care vând zăcămintele operate să transfere o parte din istoricul taxelor plătite către cumpărătorii acelor zăcăminte. Aceștia din urmă apoi vor putea să își reducă cheltuielile cu dezafectarea instalațiilor, la finalul perioadei de exploatare, contra acelui istoric de taxe, având astfel o povară financiară mai mică.

Astfel, acest lucru va pune pe picior de egalitate vânzătorul și cumpărătorul și va încuraja tranzacțiile, ajutând la protejarea joburilor și la maximizarea extracției din câmpurile mature, susțin inițiatorii noii facilități fiscale.

De asemenea, acest sistem ar trebui să atragă noi jucători și investiții proaspete într-un bazin care încă mai are până la 20 miliarde de barili de petrol, susține guvernul.  În plus, va duce la extinderea duratei de extracție în câmpurile mature și va amâna lucrările de dezafectare, care reprezintă o povară uriașă pentru operatori. Guvernul britanic speră că această măsură fiscală va încuraja tranzacțiile cu câmpuri mai mature și va face ca negocierile să se încheie mult mai rapid.

Producția de petrol și gaze în platoul continental al Marii Britanii a început la mijlocul anilor ’60, dar încă asigură o industrie semnificativă pentru economica britanică, furnizând aproape jumătate din consumul intern de resurse și asigurând circa 300.000 de joburi, se arată în documentul Guvernului.

Guvernul britanic susține că în ultimii ani a făcut pași importanți pentru a crea mediul potrivit pentru producătorii de petrol și gaze, care să maximizeze producția de hidrocarburi rămase în bazin. Reformele introduse au făcut din regimul fiscal pentru sectorul petrolier al Marii Britanii unul dintre cele mai competitive din lume.

De pildă, Guvernul a redus permanent taxa pe venitul petrolier de la 50% la 0% și a redus taxarea suplimentară de la 32% la 10%, se arată în documentul de prezentare a noii facilități fiscale, pe care îl puteți citi în original aici.