Maroš Šefčovič: Uniunea Energetică reprezintă „cea mai mare transformare a sistemelor energetice de la Revoluția Industrială”

Până în 2019, Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energetică, vrea să aibă gata un nou cadru legal care va aduce „cea mai completă și profundă transformare a sistemelor energetice din Europa din ultimii 150 de ani”.

Într-un interviu acordat publicației Energy Post, Šefčovič a declarat că succesul proiectului Uniunii Energetice „va decide locul Europei pe harta geopolitică și economică a secolului 21”. Regenerabilele, energia descentralizată, digitalizarea și rețelele inteligente vor fi baza economiei moderne în Europa.

„Cred că următorii zece ani vor decide cine va fi în prima poziție a următoarei revoluții industriale”, a afirmat vicepreședintele CE, referindu-se la apetitul Chinei pentru inovare, investiții în infrastructură și economie verde, precum și la ofensiva Indiei pentru tehnologiile verzi. „Vedem de asemenea tensiunile dintre guvernul federal, leaderii de business și orașele și statele din SUA. Deci acum suntem în etapa care va decide locul Europei pe harta politică și economică a lumii pentru acest secol”, a adăugat acesta.

„Dacă facem asta cum trebuie – și voi face tot ce pot ca să fiu sigur că asta se va întâmpla – atunci următorul deceniu poate fi unul foarte puternic pentru Europa. Vom putea beneficia de avantajul de a fi fost printre primii jucători și vom profita de investițiile în suportul pentru tranziția energetică și promovarea regenerabilelor”, a mai spus vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru Uniunea Energetică, în interviul menționat.

Sursa foto: Euractiv.ro