Megainvestiție de un miliard de euro în eolian în România. Șase furnizori de turbine eoliene au intrat în cursă

Șase producători s-au înscris la megalicitația pentru furnizarea a 362 de turbine eoliene, pe care olandezii de la NERO Renewables vor să le ridice până în 2021 în Buzău și Constanța, în trei parcuri cu o capacitate totală de 1 GW. La un cost mediu de circa 1 milion de euro/MW, investiția s-ar ridica la un miliard de euro. Cea mai mare parte a cheltuielilor, circa 80%, o reprezintă costul turbinelor, care vin din import.

Este vorba de Vestas, SGRE, Enercon, Senvion, Nordex și Lagerwey. Ultima este este o companie olandeză și NERO îi asigură oportunitatea de a furniza un număr limitat de turbine, pentru a implica astfel și componentă olandeză, a informat NERO Renewables, al cărei nume vine de la NE (Olanda) – RO (România).

Astăzi este ziua de închidere a licitației, iar o decizie finală va fi luată înainte de finele primului semestru al anului viitor, pentru unul sau mai mulți producători. Potrivit calendarului anunțat, o decizie va fi comunicată pe 18 mai, iar semnarea contractului va avea loc în trimestrul 3 al anului următor.

Unul dintre proiecte, denumit Vis-Viva, are o capacitate de circa 500 MW, care va fi instalată în Buzău, însemnând 120 de turbine, cu o înălțime de 120-166 metri și diametru al rotorului de maximum 136 metri. Proiectul din Constanța este denumit Adamdel, prevede circa 530 MW, însemnând 242 de turbine, cu o înălțime de 100 m și diametru al rotorului de cel mult 110 m.

Aceste ferme eoliene vor fi direct conectate la rețeaua (inter-)națională de transport a electricității, în care vor injecta anual 3 TWh de energie regenerabilă, putând fi extrasă în orice stat membru. Comparativ, România a produs anul trecut în total 6,73 TWh, reprezentând 12,3% din consumul final de electricitate a țării, într-o capacitate totală instalată în parcuri eoliene de 3.025 MW, potrivit datelor Asociației Române pentru Energie Eoliană.

Proiectul companiei NERO este un proiect comun (Joint-Project) al guvernului olandez cu România, pe baza mecanismului instituit de UE pentru a ajuta statele membre să își atingă țintele pentru 2020. Astfel, Olanda și România intră într-un acord prin care cei 3 TWh de electricitate ce vor fi produși de NERO vor fi contabilizați în cota Olandei de regenerabile pentru întreaga perioadă de viață (25 de ani sau mai mult) a proiectului. Prin mecanismul Joint-Project, proiectul poate beneficia de schema suport pentru regenerabile oferită de guvernul olandez.

Olanda are nevoie de o capacitate suplimentară de energie regenerabilă pentru a-și atinge țintele impuse pentru 2020 de Uniunea Europeană. Potrivit unui raport recent al guvernului olandez, țara va rata cota, în ciuda investițiilor în capacități eoliene. Pe baza estimărilor curente, Olanda va produce 12,4% din consumul de energie, sub ținta de 14% agreată cu UE. Proiectul reprezintă peste 20% din capacitatea eoliană onshore a acestei țări. De asemenea, proiectul de 1 GW va acoperi circa 1/3 din deficitul pe care Olanda îl are pentru a-și atinge ținta de regenerabile pentru 2020.

Celelalte două mecanisme instituite de UE pentru a ajuta statele membre să își atingă cotele de regenerabile pentru 2020  sunt transferul statistic de energie regenerabilă și schema-suport comună.