Mesaj dur al responsabilului ONU pentru mediu

Organizația Națiunilor Unite (ONU) consideră că atât guvernele, cât și actorii non-statali trebuie să treacă urgent la acțiune pentru a atinge țintele din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Cea de-a opta ediție a raportului „Environment’s Emissions Gap” al Națiunilor Unite, publicat înaintea Conferinței ONU privind schimbările climatice de la Bonn, constată că angajamentele naționale asigură doar o treime din reducerea emisiilor necesare până în 2030 pentru a atinge obiectivele climatice, iar sectorul privat și regional nu acționează într-un ritm care să ajute la eliminarea acestui decalaj îngrijorător.

„La un an după ce Acordul de la Paris a intrat în vigoare, încă suntem în situația de a nu face suficient pentru a salva sute de milioane de oameni de la un viitor deplorabil”, a declarat Erik Solheim, directorul executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), principalul organism al ONU creat în vederea protecţiei mediului.

„Acest lucru este inacceptabil. Dacă investim în tehnologiile potrivite, asigurându-ne că sectorul privat este implicat, încă putem să ne îndeplinim promisiunea făcută copiilor noștri că le vom proteja viitorul”, a completat oficialul, într-un comunicat al organizației.

Acordul de la Paris, încheiat în noiembrie 2015, și-a propus să limiteze încălzirea globală sub pragul de 2 grade Celsius în raport cu epoca preindustrială, cu o țintă mai ambițioasă de 1,5 grade Celsius în vizor. Atingerea acestor ținte va reduce probabilitatea unor efecte climatice severe care ar putea afecta sănătatea omului, modul de trai și economiile de pe glob.

Investițiile în tehnologii, cheia spre succes

Pentru a evita ratarea țintelor stabilite la Paris, guvernele, sectorul privat, orașele, dar și alți actori trebuie să ia urgent măsuri care să ducă la reduceri mai profunde și mai rapide ale emisiilor.

Raportul prezintă câteva acțiuni pentru reducerea emisiilor, în special în agricultură, clădiri, energie, păduri, industrie și transport. O mare parte din potențial vine din solar și energie eoliană, aparatură eficientă energetic, automobile eficiente, împăduriri și stoparea defrișărilor. Concentrarea doar pe aceste acțiuni recomandate în aceste arii, care ar avea costuri modeste sau chiar negative, ar putea reduce emisiile de CO2 cu până la 22 Gt în 2030.

De asemenea, studiul recomandă evitarea construirii de centrale pe cărbune și scoaterea din uz accelerată a celor existente, asigurând gestionarea cu atenție a problemelor legate de forța de muncă, interesele investitorilor și stabilitatea rețelei. La nivel global, există un număr estimat de 6.683 de centrale pe cărbune în funcțiune, cu o capacitate combinată de 1.964 GW. La începutul lui 2017, o capacitate cumulată de 273 GW se afla în construcție și alta de 570 MW în faza de proiect. Aceste noi termocentrale ar putea genera în plus aproximativ 150 gigatone de dioxid de carbon.