Ministerul Energiei: România are asigurate stocurile de gaze naturale pentru iarnă

România are asigurate stocurile de gaze naturale pentru iarnă, iar aprovizionarea consumatorilor cu gaze va fi realizată în condiții normale și cu respectarea standardelor tehnice, conform programului stabilit de Executiv, informează Ministerul Energiei.

Potrivit sursei citate, pentru iarna 2016 – 2017 s-au înmagazinat 2,3 miliarde de metri cubi, din care au fost utilizați doar 1,8 miliarde de metri cubi, ]n timp ce totalul gazelor stocate pentru iarna 2017 – 2018 este de 2,2 de miliarde de metri cubi.

„Livrarea gazelor naturale către clienți este și va fi asigurată normal de către furnizorii licențiați ANRE, conform normelor și datelor publice. ANRE a stabilit un nivel de stocuri minime obligatorii pentru fiecare operator din piață, conform cu istoricul vânzărilor. Acest stoc minim de iarnă (1,76 miliarde de metri cubi pentru 2017) este mai mare cu 1,6% față de cel din iarna anului 2016”, afirmă reprezentanții Ministerului Energiei, într-un comunicat.

Astfel, Romgaz, principalul producător intern de gaze naturale, a înmagazinat în 2017 peste dublul stocurilor la care era obligat, iar principalii operatori privați au depășit cantitățile obligatorii de depozitat, conform cerințelor ANRE.

„Referitor la importuri, precizăm că acestea sunt o practică obișnuită, în sezonul rece, în toate statele UE. În România, media importurilor, în ultimii ani, a fost de sub 10% din consum, țara noastră având unul dintre cel mai reduse grade de dependență față de sursele externe de aprovizionare”, se mai arată în comunicat.

Reacția Ministerului Energiei vine după ce directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat ieri, în cadrul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă a activității ANRE, că stocul de gaze realizat pentru iarnă este cel mai mic din ultimii 4-5 ani, iar România va fi nevoită să majoreze importurile cu 30%, dat fiind că a crescut consumul de gaze cu 7-8%.

Potrivit acestuia, în sezonul rece anterior, adică din octombrie 2016 până în martie 2017, România a importat 1,7 miliarde de metri cubi. „Anul acesta estimăm pentru acest șase luni de iarnă un import de peste 2,2 miliarde de metri cubi. Cantitățile nominalizate pentru furnizori drept cote obligatorii pentru înmagazinare a fost sarcina ANRE”, a susținut oficialul Transgaz, potrivit Agerpres.