Ministrul Economiei: Noile redevențe petroliere vor fi votate în Parlament în februarie

Guvernul va stabili un nivel al redevențelor petroliere care să fie corect pentru stat, dar care să permită și realizarea investițiilor în domeniu, spune ministrul Economiei, Gheorghe Şimon (foto).

Acesta a declarat astăzi, în cadrul dezbaterilor din Comisia economică, industrii şi servicii din cadrul Senatului pe marginea acestui subiect, că întregul pachet legislativ privind reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale va fi revizuit şi va fi votat în Parlament în luna februarie a anului viitor.

„Nu există o regulă (legată de creşterea sau scăderea redevenţelor – n.r.), trebuie să facem un studiu aprofundat pentru a fi corect cu noi şi cu mediul de afaceri. Vom stabili redevenţe în aşa fel încât nici statul să nu fie jecmănit, dar nici să terminăm mediul de afaceri. Avem nevoie de investitori în ţara asta”, a afirmat Şimon, citat de News.ro.

Proiectul noii legi a redevențelor petroliere a fost publicat pe site-ul Ministerului Economiei la finele lunii octombrie, dar nu aduce mari modificări față de cotele actuale, ci diferențiază zăcămintele între onshore (pe uscat) și offshore (din Marea Neagră). În proiectul de act normativ menționat, pentru producția din zăcămintele onshore cotele de taxare sunt cuprinse între 3,5% și 13,5%, în funcție de volumele extrase.

Pentru producția offshore, pentru care proiectul de lege impune o cotă procentuală fixă de 8% pentru întregul volum de țiței extras, la care se adaugă procente cuprinse între 4,5 și 5,5%, în raport cu volumele extrase. Pe partea de gaze naturale, se prevede o cotă fixă de 10%, plus una variabilă, în funcție de producție, între 2 și 3%.

O altă noutate ar fi modificarea prețului de referință pentru aceste impozite. Astfel, prețul de referință pentru gaze va fi calculat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), plecând de la cotaţiile realizate pe piaţa angro centralizată administrată de OPCOM. În sistemul actual, prețul de referință este calculat de ANRM în funcție de o formulă.

În privița producției de petrol, redevențele vor fi calculate în funcție de cotațiile țițeiului Brent.