Miza din spatele scandalului presupusei creşteri cu 33% a preţului la gazele naturale

Eliminarea preţului fix de producţie al gazului natural pentru consumatorii casnici a generat un conflict mocnit între producători şi furnizori. La începutul anului, cei doi mari furnizori de gaze de pe piața națională E.ON și Engie, dar și WIEE, adică subsidiara Gazpromului, au adus amendamente la OUG 64/2011, cerând modificarea legii care elimina preţul fix de producţie al gazelor naturale.

Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii în Camera Deputaților, a susţinut că preţul la gazele naturale a crescut cu 33% după liberalizare, în ciuda faptului că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-a angajat că, după liberalizare, creşterea de preţ nu va fi mai mare de 2,5%. În realitate, cifrele sunt altele, scrie publicația „Adevărul”.

Institutul Naţional de Statistică a arătat vineri că preţul gazelor naturale a crescut cu 1,41% în octombrie 2017 faţă de decembrie 2016, iar media de creştere în primele 7 luni după liberalizare a fost în jur de 1,55%, deci, chiar şi sub pragul asumat de ANRE.

De la începutul anului, Iulian Iancu încearcă să ne convingă faptul că vine apocalipsa pe piaţa gazelor. Sub pretextul că apără populaţia şi industria românească, pesedistul pare că a ţesut un scenariu pe trei paliere, mai scrie „Adevărul”.

Primul scenariu: să ajute companiile furnizoare de gaze naturale să-i ţină în şah pe producătorii autohtoni şi să-şi mărească profitul sub auspiciile că nu mai pot livra în această iarnă gaze populaţiei. Posibilă consecinţă: creşterea facturilor.

Doi: să blocheze interconectarea României prin gazoductul BRUA astfel încât să nu putem deveni un actor major în regiune, argumentul fiind că nu avem gaze pentru noi, darămite pentru alţii.

Trei: să susţină că o eventuală creştere a preţurilor este datorată intrării în vigoare a OUG 64/2016.  Consecinţa? Dependenţa ţării noastre, mai ales iarna, de o singură sursă de import: Gazprom.

De aceea şi miza atacurilor la OUG 64. Unii vor ca preţul la producător sa fie mic, iar furnizorii să poată cere tarife mai mari, ameninţând, acum, că nu mai pot livra gaze populaţiei pe timp de iarnă, mai scrie publicația citată. Citiți analiza integrală aici.

Foto: Alexey Miller, CEO Gazprom