Moțiune împotriva ministrului Energiei. Acuzații grave aduse lui Toma Petcu

Partidul Naţional Liberal va depune astăzi o moțiune simplă, intitulată „România în Beznă! PSD fură curent!!”, împotriva ministrului Energiei, Toma Petcu, pe care îl acuză de „degradarea accentuată a sectorului energetic românesc”.

Iată care sunt principalele acuzații aduse atât ministrului, cât și întregii guvernări PSD-ALDE, cuprinse în textul moțiunii, potrivit informațiilor publicate de „România liberă”:

  • Punerea în pericol a celui mai important proiect energetic al României cu SUA (exploatările de gaz natural din Marea Neagră).
  • Riscurile unei crize în plină iarnă, cu efecte asupra populației, fiindcă nu s-au stocat cantități suficiente de gaze naturale, iar „pregătirile pentru iarnă sunt un dezastru”, programul de iarnă recent adoptat fiind unul cu mult mai slab decât cel aprobat anul precedent. „Criza de gaze naturale va scumpi automat importul de gaze rusești. Asta ați dorit să faceți? Să cumpărăm gazul rusesc scump? Toate aceste inginerii vor conduce la scumpirea prețului plătit de către populație în această iarnă”, se arată în text, potrivit sursei citate.
  • PNL mai critică faptul că, prin Legea de sprijin a energiilor regenerabile adoptată de PSD în 2008, românii vor plăti 20 de miliarde de USD, fiindcă legea a încurajat investițiile în sector când tehnologiile erau cele mai scumpe şi ineficiente, în loc să aştepte ca aceste costuri să scadă.
  • Lipsa de invesții în minerit a dus la importuri de cărbune şi la condiții de muncă nesigure ce au generat numai în ultima lună două accidente de muncă soldate cu morți.
  • Creșterea preţurilor la energie şi scăderea competitivității economiei româneşti.
  • Devalizarea companiilor de stat din sector, aducând în felul acesta un risc pentru securitatea energetică, și numirea de persoane politice neprofesioniste în structurile de administrare ale acestor companii, cu scopul de a influenţa contractele de achiziţii. „Companiile din energie au ajuns feudele ALDE şi PSD”, se mai arată în textul moțiunii.

Aceste aspecte criticate de PNL, pentru care este acuzat ministrul Energiei, Toma Petcu, cât și coaliția PSD-ALDE au fost semnalate de presă de-a lungul întregului an.