NEK si Rosatom – raport referitor la rentabilitatea lansarii centralei nucleare Belene din Bulgaria

La sfârşitul lunii noiembrie, banca britanică HSBC va prezenta un raport referitor la rentabilitatea lansării centralei nucleare „Belene” din Bulgaria. Cel mai degrabă, va fi aprobată construirea acestei centrale. Acordul dintre Compania Electrică Naţională a Bulgariei (NEK) şi compania rusească „Atomstroiexport” (filială a corporaţiei de stat „Rosatom”) a fost semnat încă în anul 2006, transmite Vocea Rusiei. Însă nici până în prezent, din cauza greutăţilor financiare, lucrările nu au început, cu toate că utilajele pentru această centrală sunt gata de mult timp.

Potrivit analiştilor de la banca britanică, proiectul va fi avantajos în cazul evoluţiei a trei din patru scenarii. Asta înseamnă că în condiţiile crizei economice actuale, „Belene” ar putea înviora economia ţării, consideră analistul rus Victor Markov citat de Vocea Rusiei.

„În prezent, în UE nu se observă un surplus de capacităţi energetice, cu atât mai mult în zona Balcanilor. În legătură cu aceasta, partea rusă este dispusă să o sponsorizeze 100%. Deci Bulgaria nu riscă. Din contră: construirea centralei nucleare cu o capacitate de 2 GW, va permite Sofiei să vândă energie electrică în zonă. Nu trebuie să uităm de faptul că preţurile la această energie nu scad şi ne aşteaptă epoca electromobilelor”.

Directorul general al „Rosatom” Serghei Kirienko care a propus finanţarea totală a proiectului, a subliniat că în prezent construirea centralei nucleare este deosebit de avantajoasă. Problema constă în aceea că instalaţiile pentru centrala nucleară „Belene” au fost achiziţionate acum câţiva ani, deci la preţuri mai scăzute. Dacă în anul 2006 creditarea amplă a proiectului a ridicat multe întrebări, în prezent „Rosatom” poate susţine clar lansarea centralei.

La ora actuală, unicul obstacol poate fi situaţia politică din Bulgaria. Noul preşedinte al ţării Rosen Plevneliev şi-a expus poziţia destul de clar. Potrivit lui, autoaprecierea Bulgariei este prea înaltă şi ea nu trebuie să tindă să devină un centru energetic.

Acordul dintre NEK şi „Rosatom” este în vigoare până la sfârşitul lunii martie 2012, deci asta înseamnă că examinarea de către experţi şi conducerea ţării a tuturor „pentru” şi „contra” va dura în jur de 4 luni. După refuzul Sofiei de a participa la construirea South Stream în iulie anul curent, în septembrie în cadrul celui de al 10-lea Forum investiţional internaţional de la Sofia, Boiko Borisov a semnat acordul de cooperare. Aşadar din cele două proiecte energetice ale Rusiei şi Bulgariei este nerezolvat doar unul singur.