Noi propuneri legislative de la Bruxelles pentru reducerea emisiilor auto

Comisia Europeană a propus astăzi o inițiativă legislativă vizând noi standarde ale emisiilor de dioxid de carbon pentru autoturisme și autoutilitare în UE, după 2020, cu ținte clare care trebuie atinse până în 2030.

Conform Comisiei, media emisiilor pentru flota de mașini noi în 2030 trebuie să fie cu 30% mai mică decât în 2021. La fel și pentru autoutilitarele noi.

Propunerea include, de asemenea, un mecanism de subvenționare a achiziției de vehicule cu emisii reduse sau cu zero emisii, conform unui comunicat al Comisiei.

Potrivit sursei citate, printre avantaje se află acela că un consumator va economisi cheltuieli pentru carburanți de circa 600 de euro, în medie, pentru o mașină nouă cumpărată în 2025 de-a lungul perioadei de utilizare și aproximativ 1.500 de euro pentru o mașină nouă cumpărată în 2030.

Per ansamblu, consumatorii vor economisi în jur de 18 miliarde de euro pe an cu combustibilii.

Totodată, noua reglementare ar determina reducerea cantităților de petrol folosit și importat cu circa 380 milioane tone în perioada 2020-2040, care la prețurile de azi (de circa 6 miliarde euro pe an în medie) valorează în jur de 125 miliarde euro.

Potrivit Reuters, dacă producătorii auto vor depăşi aceste ţinte ar putea fi amendaţi cu 95 de euro pentru fiecare gram de CO2 peste limită, pentru fiecare nou vehicul înregistrat într-un anumit an.

De asemenea, Executivul comunitar ar urma să anunţe că va aloca 800 milioane de euro pentru a sprijini construirea de puncte de încărcare pentru vehicule electrice şi alte 200 milioane de euro pentru dezvoltarea de baterii destinate vehiculelor electrice. Mai multe detalii găsiți în comunicatul Comisiei Europene.

Surs[ foto: nissan.ie