O termocentrală din Suedia arde haine de la H&M în loc de cărbuni

Centrala Vasteras, aflată la nord-vest de Stockholm, nu mai produce energie din cărbune, ci din arderea deşeurilor de lemn şi a gunoiului, inclusiv a hainelor pe care lanțul H&M nu le poate vinde.

„Pentru noi este un material care arde”, a explicat Jens Neren, şeful furnizării de combustibil la Malarenergi AB, compania de utilităţi care deţine şi operează centrala Vasteras, care are o vechime de 54 de ani, scrie Independent.co.uk, care citează Bloomberg. „Scopul nostru este să folosim doar combustibil regenerabil și reciclabil”, a adăugat acesta.

Convertind vechile termocentrale în unităţi unde sunt arşi biocombustibili şi gunoi, Suedia speră să renunţe complet la combustibilii fosili în centralele sale până la sfârşitul lui 2020.

Malarenergi are un contract cu oraşul vecin Eskilstuna pentru a-i arde gunoaiele, din care unele vin de la un depozit central al H&M din acest oraş. Anul acesta, centrala Vasteras a ars aproximativ 15 tone de haine aruncate de H&M, comparativ cu aproximativ 400.000 de tone de gunoi. Reprezentanții retailerului de îmbrăcăminte au precizat că nu sunt arse haine care sunt sigure pentru purtat.

Termocentrala, care furnizează energie pentru aproximativ 150.000 de locuințe, a ars 650.000 tone de cărbune, la vârful său atins în 1996.

Sursa foto: Townsville Bulletin