Olariu: Niţă, nu are “o viziune prea clară” privind energia regenerabilă, fiind un “fan al cărbunelui”

02281138746193906Ministrul Energiei, Constantin Niţă, nu are “o viziune prea clară” privind energia regenerabilă, fiind un “fan al cărbunelui”, dar scăderea sprijinului acordat de stat energiilor verzi ar putea cauza anul viitor o majorare cu 20% a preţului energiei, afirmă preşedintele SunE, Nicolae Olariu.

“Ce se va întâmpla cu costul real al energiei? Pentru că de la anul trebuie să internalizăm costurile de mediu, iar costurile pe cărbune ar putea cauza o creştere cu 20% a preţului energiei. Ce vom face, vom da subvenţii sau vom căuta soluţii? (…) Niţă colaborează acum mai puţin cu regenerabilele, el este un fan al cărbunelui. El nu are o viziune prea clară”, a afirmat Olariu într-o conferinţă de presă.

Asociaţia Patronlă Surse Noi de Energie – SunE este formată din 40 de antreprenori şi reprezentanţi ai asociaţiilor antreprenoriale din industrie, comerţ şi servicii din sectorul energiei regenerabile.

Niţă afirma, la începutul anului, că reducerea sprijinului acordat energiei verzi are ca scop reducerea valorii facturilor la electricitate.

Potrivit lui Olariu, statul ar trebui să încurajeze iniţiativele individuale de producţie a energiei electrice, care ar putea fi o soluţie şi în cazul celor 90.000 de locuinţe aflate încă fără electricitate.

“Dacă subvenţiile pentru energia regenerabilă nu se vor aplica optim, sectorul va cădea puternic. (…) În zonele rurale este deficit de energie pentru că infrastructură de distribuţie este insuficientă. Dar, din păcate, din cauză că distribuitorii de energie sunt privatizaţi, nu vor reabilita reţelele cu echipamente româneşti, pentru că ei nu mai cumpără un cablu din România, ci doar din ţările lor”, a adăugat Olariu.

“Unii guvernanţi spun să închidem energia verde şi să susţinem cărbunele. Poate fi o soluţie, dar avem angajamente faţă de Comisia Europeană. Este fals că ne-am îndeplinit ţinta de 24%. Acum cred că avem 10%”, a afirmat vicepreşedintele SunE, Dan Teodoreanu, prezent în conferinţă.