OMV Petrom și Rompetrol sunt primele trei companii de top românești

petrom1OMV Petrom, Dacia și Rompetrol sunt primele trei companii de top românești, după cifra de afaceri obținută anul trecut, potrivit ediției din acest an a Topului 100 companii, realizat de FinMedia, pe baza datelor obținute de la Ministerul Finanțelor până la 15 septembrie 2013.

“Topul 100 companii din acest an reunește 26% din cifra de afaceri a întregului sistem de companii nefinanciare din România. În același timp, topul concentrează cele mai puternice și influente filiale ale companiilor multinaționale din România. În acest an, avem o premieră, avem 13 miliardari, adică 13 companii cu o cifră de afaceri mai mare sau egală cu un miliard de euro. Toate cele 13 au capital majoritar străin’, a declarat directorul Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române, Cezar Mereuță, prezent marți seara la evenimentul de lansare a topului.

Pe primul loc se află OMV Petrom București, cu afaceri de 4,3 miliarde de euro anul trecut, urmată tot de o companie din grupul Petrom, respectiv OMV Marketing (fostul OMV România), care a obținut o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de euro în 2012.

Clasamentul continuă cu Automobile Dacia Mioveni, cu un rulaj de 2,8 miliarde de euro.

Rompetrol Rafinare și Rompetrol Downstream sunt următoarele în top, cu rulaje de 2,7 miliarde de euro, respectiv 1,8 miliarde de euro.

sursa:agerpres