OPEC țintește un nou prag pentru prețul barilului de petrol, de 70 de dolari

Prețul țițeiului Brent a depășit nivelul de 60 de dolari pe baril și s-a menținut peste acest nivel de aproape trei săptămâni, declanșând discuțiile că acesta va fi noul prag minim al cotațiilor și că valoarea de 70 de dolari pe termen scurt nu e doar în imaginația producătorilor, ci o posibilitate reală.

Deși OPEC nu a admis asta niciodată, mulți analiști au dedus că împingerea barilului peste cotația de 60 de dolari a fost una din țintele organizației atunci când s-a decis scăderea producției, scrie Oilprice.com.

Cu câteva săptămâni înainte de summit-ul membrilor OPEC de la Viena, din 30 noiembrie, unii producători de petrol au început să considere că 70 de dolari este „prețul corect” pentru petrol, mai corect decât nivelul de 60 de dolari.

Dacă OPEC țintește un preț mai mare, ceea ce nu va fi comunicat oficial pieței, asta va duce foarte probabil la o nouă majorare a producției de gaze de șist în SUA, anul viitor, ceea ce nu e pe placul Rusiei, liderul grupului de producători non-OPEC care au făcut pactul privind reducerea producției.

Arabia Saudită, pivotul OPEC, are nevoie de un baril de 70 de dolari ca să aibă în 2018 un buget în echilibru, a estimat recent Fondul Monetar Internațional, în timp ce Rusia susține că „poate trăi pentru totdeauna” cu 40 de dolari pe barilul de petrol.