Parcul eolian din România este cel mai mare din Europa, anunţă CEZ

Parcul eolian din România este cel mai mare din Europa, cu o capacitate record de 540 MW, după ce o nouă turbină eoliană a fosta conectată joi la reţea, potrivit unui comunicat de presă al grupului de utilităţi ceh CEZ difuzat de CTK.

‘Parcul eolian este cel mai mare proiect din lume, în afară de cel din SUA’, a declarat CEO-ul grupului de utilităţi ceh CEZ, Daniel Benes.

Grupul CEZ a cumpărat în 2008 proiectul pentru construirea parcului eolian de la Fântânele-Cogealac, în Dobrogea. Prima turbină a fost operaţională în iunie 2010. Investiţia totală a CEZ în proiect este estimată la 1,1 miliarde de euro /27,5 miliarde coroane cehe/.

Veniturile provenite de la parcul eolian din România în prima jumătate a acestui an sunt estimate la 7 miliarde coroane cehe. Parcul eolian de la Fântânele-Cogealac se află într-o zonă de 6-12 kilometri, în apropierea ţărmului Mării Negre.

Parcul foloseşte turbine produse de GE /General Electric/, fiecare având o capacitate de 2,5 MW. Până la sfârşitul anului, toate cele 240 de turbine eoliene urmează să fie instalate şi capacitatea parcului ar trebui să ajungă la 600 MW.

sursa articol AGERPRES