Planurile Ministerului Energiei pentru 2018: accelerarea negocierilor pentru reactoarele 3 și 4, stabilirea redevențelor

Noile capacități nucleare sau hidroenergetice vor juca un rol cheie în decarbonizarea producției de energie din România și în regiune, astfel încât Ministerul Energiei are în vedere acordarea de sprijin de tipul contracte pentru diferență pentru producătorii care investesc în tehnologii energetice cu emisii reduse de carbon, se arată înt-un comunicat al instituției.

Ministerul Energiei a transmis, într-un comunicat, măsurile cuprinse în noul program de guvernare pentru sectorul energetic, ce urmează să fie implementate în 2018. Iată care sunt principalele prevederi care vizează, potrivit instituției, asigurarea securității energetice naționale:

– Revizuirea legislației fiscale în domeniul petrolului și gazelor. Anul 2018 trebuie să vină cu un sistem de impozitare/redevențe care să asigure un mediu fiscal predictibil și care să confere un cadru favorabil atragerii și dezvoltării investițiilor în domeniul petrolier.

– Exploatarea rezervelor de petrol și gaze naturale ale României, posibile și probabile. Exploatare resurselor din  Marea Neagră: în 2018 sunt așteptate deciziile de investiție ale principalilor operatori.

– Zăcământul de gaze Caragele, judeţul Buzău: cel mai mare zăcământ de gaze naturale (27 mld mc) descoperit în ultimii 30 de ani urmează să fie pus în producție de către Romgaz până în anul 2019.

– Impulsionarea construcției de noi grupuri energetice care utilizează tehnologii curate. Noile capacități nucleare sau hidroenergetice vor juca un rol cheie în decarbonizarea producției de energie din România și în regiune.

– Acord de investiție Reactoarele 3 și 4 Cernavodă: accelerarea negocierilor cu partenerii chinezi pentru construcția Reactoarelor 3 și 4;

– Construcția grupului de min. 500 MW de la Rovinari;

– Finalizarea lucrărilor pentru punerea în funcțiune a CHE Bretea, CHE Răstolița, CHE Strei;

– Continuarea și dezvoltarea de noi programe de pregătire a viitoarei generații de specialiști în domeniul energiei (vulnerabilitate serioasă a sistemului energetic național);

– Analize de risc și strategie în domeniul resursei umane: Toate companiile din subordinea ME vor elabora analize si vor lua masuri pentru identificarea principalelor provocări în zona de resurse umane și a riscurilor la adresa stabilității forței de muncă calificată.

– Clase profesionale pentru minerit: continuarea programului demarat de Ministerului Energiei și Complexul Energetic Oltenia: înființarea de  clase profesionale pentru minerit și energie în județul Gorj, prin care 150 de elevi vor fi școlarizați timp de 3 ani.  La finalizarea studiilor absolvenții vor fi încadrați în muncă la CEO.

– Burse CEO pentru studenți: cooptarea pentru angajare în Complexul Energetic Oltenia a absolvenților din cadrul Universității Tehnice Timișoara printr-un sistem de burse.

– Loc de muncă pentru angajații disponibilizați de la CEO: demararea proiectului-pilot pentru reintegrarea în muncă a persoanelor disponibilizate din companiile Complexului Energetic Oltenia.

– Mixul tehnologic al sectorului energetic al unei țări este impus de resursele de materii prime ale acesteia. Prin urmare, România va lua în considerare toate opțiunile, inclusiv energia regenerabilă, cărbunele sau energia nucleară.

– Contracte de Diferență pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse: Ministerul Energiei va promova un Mecanism de sprijin pentru producătorii care dezvoltă/ investesc în tehnologii energetice cu emisii reduse de carbon de tipul Contracte pentru Diferență.

– Cărbunele rămâne o componentă importantă a mixului de materii prime energetice a României. Pe termen mediu, producţia de huilă trebuie menţinută pentru a asigura funcţionarea unui nou grup energetic la termocentrala Mintia şi un grup la termocentrala Paroşeni, pentru producerea de energie electrică şi energie termică în sistemele centralizate de termoficare de la Deva şi din Valea Jiului (Petroşani, Lupeni, Vulcan etc.).