PNL va cere retragerea lui Iulian Iancu de la preşedinţia Comisiei de anchetă a ANRE

Biroul executiv al PNL a decis să ceară celor două Camere ale Parlamentului retragerea lui Iulian Iancu de la conducerea Comisiei de anchetă a activităţii Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a afirmat deputatul liberal Virgil Popescu, membru al acestei comisii.

Potrivit acestuia, sesizarea va fi depusă săptămâna viitoare. Virgil Popescu a declarat, pentru ziarul Bursa, că Iulian Iancu nu mai poate să rămână în fruntea Comisiei de Anchetă, atâta vreme cât a fost implicat personal în elaborarea legislației în domeniu, care acum face obiectul anchetei.

„Săptămâna trecută, în cadrul audierilor, l-am ascultat pe un domn de la Curtea de Conturi care ne-a vorbit despre raportul Curţii referitor la plata redevenţelor gazelor naturale în perioada 2011- 2015, făcând referire la nelegalitatea ordinului 124/2001 (semnat de Dan Ioan Popescu, ministrul industriei de la acea vreme, şi Maria Stratulat, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale – n.r.) şi care stă la baza acestor calcule. Oficialul Curţii de Conturi spunea că sunt probleme cu acel act, că nu a fost bine fundamentat şi nici publicat în Monitorul Oficial. Eu l-am întrebat pe reprezentantul Curţii de Conturi şi de ordinul 698 din 2004 al Ministerului Economiei, care făcea referire la ordinul 124/2001 şi care este semnat de Iulian Iancu, secretar de stat la acea vreme, şi cum este posibil ca Ministerul Economiei şi Comerţului să nu fi ştiut că ordinul din 2001 nu a fost publicat după trei ani, dar nu am primit nici un răspuns”, a afirmat deputatul Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, nu poţi să conduci o Comisie de Anchetă din postura în care eşti implicat prin semnătura ordinului din 2004. „Dacă suntem o comisie de anchetă activităţii ANRE, eu spun să anchetăm Autoritatea, dar dacă ne-am extins obiectul şi am ajuns într-un loc unde sunt conflicte de interese, atunci va trebui ca domnul Iancu să se abţină la acel punct. E o chestiune de bun simţ”, a completat deputatul liberal.

În opinia sa, ori Iulian Iancu excede, prin investigaţia pe care o face, obiectivele Comisiei pe care Parlamentul le-a stabilit, ori, dacă nu excede şi Iulian Iancu doreşte să investigheze orice, din 2001 până în prezent, atunci să se abţină din cazurile în care este implicat. „Nu este o anchetă personală a cuiva, ci este Comisia de anchetă a Parlamentului şi nu poate fi confiscată de nimeni, în folosul nimănui. Eu am participat la toate audierile şi în ultimele şedinte n-am mai văzut ca oficialii ANRE să fie întrebaţi de ceva. Mi se pare că ne-am depăşit complet obiectul de activitate aprobat de Parlament”, a mai declarat Virgil Popescu, pentru Bursa. Ziarul a publicat și cele două acte normative invocate de Virgil Popescu.

În ședința din 9 noiembrie, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a declarat că a prezentat comisiei de anchetă un document al Curții de Conturi care aratăcă OMV Petrom ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 7 miliarde de lei, din 2015 până în prezent, inclusiv din neplata corectă a redevențelor.

În replică, oficialii OMV Petrom spun că, de-a lungul anilor, compania a fost subiect al mai multor controale fiscale, care au fost finalizate: „Ultimul control fiscal, care a avut ca scop redevențele la petrol și gaze pentru perioada 2011-2015, s-a finalizat fără constatări în trimestrul al doilea al acestui an. OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României. Întotdeauna a plătit corect și la timp obligațiile către bugetul de stat, fapt atestat de certificatele fiscale emise de autoritățile competente”.

De asemenea, într-o scrisoare transmisă comisiei de anchetă, publicată de Hotnews, reprezentanții OMV Petrom au remarcat că sfera solicitarilor făcute de Comisia de anchetă „excede scopului si obiectivelor pentru care s-a constituit Comisia, respectiv verificarea și analiza activității ANRE, astfel cum acestea sunt menționate expres în articolul 1 din Hotărârea Parlamentului nr. 68/2017”.

În plus, OMV Petrom își exprimă nedumerirea că solicitările de informații transmise companiei de către Comisia de anchetă prin adresa din data de 6/7 noiembrie 2017 se bazează pe materialele depuse la comisie de BNS și Curtea de Conturi în data de 9 noiembrie 2017.