Polonia face o mutare foarte importantă: contract pe cinci ani pentru achiziția de GNL din SUA

După ce la mijlocul acestui an Polonia a primit primul transport de gaze naturale lichefiate din SUA, compania naţională de petrol şi gaze naturale din Polonia, PGNiG, a anunțat  ieri semnarea unui contract pe cinci ani pentru achiziția de GNL din America de Nord.

Acesta este primul contract pe termen mediu pentru achiziția de gaze lichefiate din SUA în Europa Centrală și de Est. Mișcarea e conformă cu strategia Poloniei de reducere a dependenței de gazul rusesc, iar în același timp va crește rolul SUA pe piața europeană a gazelor.

Conform unui comunicat al companiei poloneze, acordul semnat de PGNiG cu britanicii de la Centrica Centrica LNG Co. Ltd. prevede nouă livrări de GNL în perioada 2018-2022 în terminalul polonez din Świnoujście.

GNL-ul care urmează să fie livrat Poloniei prin acest contract va veni din terminalul de lichefiere a gazelor din Sabine Pass, statul Louisiana (America de Nord). În medie, vor fi două livrări pe an, dar nu au fost dezvăluite detalii legate de cantități sau prețuri.

„Acest acord este primul de acest gen în portofoliul planificat de achiziții pe termen mediu de GNL. Cele mai multe dintre aceste livrări vor fi dedicate pieței poloneze de gaze și pentru alte state central-europene, pentru a crește securitatea energetică în regiune, care istoric a fost dominată de gazul rusesc”, a declarat Piotr Wozniak, directorul general de la PGNiG, într-un comunicat.

Strategia polonezilor este de a-și diversifica sursele de aprovizionare și de a-și crește capacitatea de trading pe piața europeană. „Precedat de contractul pe termen lung pentru achiziția de GNL din Qatar, dar și de alte livrări spot în 2017, acest acord arată că pășim la nou nivel în piața globală de GNL. Acest acord pe cinci ani pentru achiziția de GNL american este bazat pe condiții de piață”, a adăugat Piotr Wozniak.

Totodată, în luna octombrie, PGNiG a luat parte la procedura de Open Season pentru rezervarea de capacitate pe viitorul gazoduct baltic (Baltic Pipe), care va conecta Norvegia de Polonia în 2022 și va avea o capacitate de transport de 10 miliarde metri cubi pe an.

Gazoductul Baltic este un proiect de infrastructură strategic pentru UE, cu rolul de a crea un nou coridor de aprovizionare cu gaze a pieței europene. Pentru prima dată, va fi posibil să se transporte gaze din zăcămintele norvegiene către piața daneză și cea poloneză, dar și către consumatorii din jur.

Proiectul corespunde obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene de creștere a competiției, integrare a piețelor de gaz, asigurare a securității aprovizionării.

Gazoductul Baltic va fi conectat cu terminalul polonez de GNL din Świnoujście, ca parte din așa-numitul Coridor Nord-Sud de gaze, care va trece apoi prin Cehia, Slovacia și Ungaria până la terminalul planificat de LNG din Croația.

Sursa foto: PGNiG (Primul tanc cu gaz lichefiat din SUA în Polonia)