Președintele ANRM: România nu își poate permite să nu ia în calcul resursa reprezentată de gazele de șist

01201509-150043828România nu își poate permite să nu ia în calcul resursa reprezentată de gazele de șist, a declarat, luni, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duțu, într-o dezbatere organizată la Vaslui la care au participat autorități locale, activiști de mediu și cetățeni din comunele în care compania Chevron va începe explorarea.

Dezbaterea a fost derulată în cadrul proiectului ANRM — ‘Dialoguri cu cetățenii și campanii de informare privind gazele de șist în România’, cofinanțat de Uniunea Europeană.

‘România nu-și poate permite să nu ia în calcul această resursă. În general, se constată că resursele existente sunt în declin, ultimele cifre dau niște trenduri de descreștere, ceea ce înseamnă că vom fi tot mai dependenți de importuri. (…) Prin potențialul pe care îl avem, avem o perspectivă foarte bună. Ne așteptăm ca în cinci, șase ani să fim independenți din punct de vedere energetic. Totul se va face cu respectarea strictă a normelor de mediu. Suntem ancorați la un program de mediu poate prea excesiv. Am prelua toate directivele, nimeni nu-și poate permite să nu respecte aceste norme de mediu’, a declarat președintele ANRM.

El a precizat că trebuie puse în balanță avantajele și dezavantajele explorării și exploatării gazelor de șist. ‘Trebuie să ne gândim bine (…), să punem în balanță efectele. Dacă mai cade câte un avion și se produc accidente, nu înseamnă că nu mai circulăm cu avioanele’, a mai spus Duțu.

sursa:agerpres