Președintele Consiliului Concurenței admite că sunt probleme pe piața de electricitate și anunță o posibilă investigație

Chiar dacă în prezent nu există indicii pentru declanșarea unei investigații pe piața de energie, probleme există și nu toți actorii s-au purtat corect, a declarat astăzi președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

„Noi nu spunem că totul e ok, spunem că nu avem indicii în acest moment ca să declanșăm o investigație, dar nu înseamnă că acolo totul e în regulă și nu este o problemă. Sunt probleme în modul cum sunt stabilite prețurile pe piața de electricitate și problemele din acest an se datorează și unor vicii în aceste reguli. Nu spun că toată lumea s-a comportat corect pe piață și nici nu pot să dau cecuri în alb că nu vom începem o investigație împotriva cuiva”, a afirmat Chirițoiu, citat de Agerpres.

La rândul său, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a afirmat că furnizorii de ultimă instanță au obligația de achiziție a energiei pe platforma dedicată consumatorilor csnici, în timp ce producătorii participă la această platformă în mod voluntar.

„Această platformă, PCSU, administrată de către autoritatea de reglementare, a fost suspendată în trimestrul III, ceea ce a produs distorsiuni și poate a contribuit la niște creșteri de prețuri pe celelalte platforme”, a subliniat Vlăsceanu.

Prețul energiei electrice a atins valori foarte mari în acest an, ceea ce s-a reflectat deja în factura populației. Furnizorii au acuzat că unii producători s-au înțeles pentru a majora prețurile. În urma unei anchete demarate după valorile record atinse în ianuarie-februarie, Consiliul Concurenței a concluzionat că nu există indicii de manipulare a pieței.

Lucrurile nu s-au calmat însă nici în vară, astfel că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a decis în vară să suspende licitațiile pe PCSU.

„Situația din ianuarie-februarie anul acesta rămâne inedită pentru noi, pentru reglementator, dar și pentru principalii operatori din piață. Sunt încă efecte ale căror cauze nu sunt în totalitate depistate. Am luat în urmă cu două săptămâni decizia excepțională de a suspenda, timp de un trimestru, licitația pentru energia destinată consumatorului casnic, acea piață pentru serviciul universal, pentru că, pe de o parte nu aveam condițiile tehnice necesare pentru ca licitația să aibă loc și, pe de altă parte, pentru că simțeam evoluții ale prețurilor în piețele de energie și în special în piața zilei următoare (PZU) creșteri anormal de mari”, a afirmat, în luna iunie, Emil Calotă, vicepreședintele instituției.

Chiar și la începutul acestei săptămâni, prețul energiei pe piața spot a fost dublu față de cel înregistrat cu o săptămână înainte și cel mai mare din regiune.