Prețul energiei nu s-a calmat nici în trimestrul trei. Profitul Electrica la nouă luni s-a prăbușit

Anul 2017 a fost marcat de condiţii „semnificativ adverse” în primul trimestru şi de o îmbunătăţire foarte lentă a acestora în următoarele trei luni, pe piața de energie electrică. După jumătatea anului, sectorul de distribuţie s-a apropiat din nou de niveluri normale ale profitabilităţii, în timp ce piaţa de furnizare a rămas în continuare dificilă până în luna septembrie, scrie grupul Electrica, în raportul financiar la nouă luni.

Grupul Electrica a înregistrat în primele 9 luni ale anului financiar 2017 un profit net de 95 milioane lei, din care 87 milioane lei au fost realizaţi în trimestrul al treilea (iulie – septembrie). Scăderea este semnificativă față de perioada similară a anului trecut, când compania a realizat un profit net de 466,3 milioane lei.

Profitul operaţional obţinut în perioada menţionată este de 115,6 milioane lei, din care 97,8 milioane lei înregistrat în iulie-septembrie (T3). Comparativ, rezultatul operational obținut în intervalul ianuarie-septembrie 2016 a fost de 566,6 milioane lei.

„În perioada ianuarie – martie 2017, a fost înregistrată o creştere substanţială a preţului de achiziţie a energiei, respectiv cu 78% pe Piaţa Zilei Următoare şi cu aproximativ 38% pe Piaţa de Echilibrare, faţă de perioada similară a anului precedent. În perioada aprilie – iunie 2017, preţul mediu de achiziţie a energiei s-a menţinut la un nivel cu aproximativ 30% mai mare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. În trimestrul al treilea, preţul mediu de achiziţie pe Piaţa Zilei Următoare a fost cu aproximativ 67% mai mare comparativ cu T3 2016”, se arată într-un comunicat.

Veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica, în primele 9 luni ale anului financiar 2017, în sumă de 4,17 miliarde lei, au crescut cu 1,404 miliarde lei comparativ cu primul semestru al anului 2017.

Costul cu achiziţia de energie electrică a atins pragul de 2,202 miliarde lei în primele 9 luni ale lui 2017, comparativ cu valoarea de 1,531 miliarde lei, aferentă primelor şase luni din 2017.

„Rezultatele cumulate în această perioadă (nouă luni – n.red.) sunt încă puternic afectate de efectele dezechilibrelor majore din piaţa de energie, în special, din trimestrul întâi şi, parţial, din trimestrul al doilea. În consecinţă, strict în trimestrul al treilea a fost realizat practic aproape tot profitul net şi profitul operaţional obţinut pe durata primelor nouă luni. În trimestrul trei, deşi au continuat să fie probleme pe piaţa de furnizare, sectorul de distribuţie a atins niveluri rezonabile de profitabilitate”, arată Cătălin Stancu (foto), directorul general al Electrica.

Acesta mai vorbește și despre „situaţiile limită din prima parte a anului”, adăugând că autoritățile trebuie să ia măsuri legate de modificarea unor reglementări din piaţa de energie.

De altfel, în luna iunie, Cătălin Stancu declara că „din punctul meu de vedere este esențial să înțelegem ce se întâmplă și să luăm măsuri de normalizare. Trebuie să te uiți la un echilibru între cerere și ofertă. Dacă acest echilibru nu mai există, să încerci să determini cauzele. Totodată ar trebui să se creeze produse forward. De ani de zile se așteaptă aceste produse. Aceasta este marea noastră rugăminte către OPCOM, trebuie să ne uităm la produse mature de risc, cum sunt pe piețele europene. Și, probabil pe termen scurt, ar putea fi și luate în calcul și măsuri administrative pe termen scurt, până la clarificarea situației din piața”.

În primele 9 luni ale anului 2017, Grupul Electrica a distribuit o cantitate de energie electrică de aproximativ 13 TWh (în creştere cu 2,8% faţă de primele 9 luni ale lui 2016) către un număr de aproximativ 3,69 milioane de utilizatori şi a furnizat o cantitate de 7,4 TWh (în scădere cu 8,7% faţă de perioada similară din 2016) către un număr de clienţi de 3,58 milioane.

Electrica Furnizare este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de 40,02%, în timp ce pe piaţa concurenţială deţine o cotă de 12,03% în 2017, conform raportului ANRE din iulie 2017.

Electrica este lider pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul are peste 3,6 milioane de clienţi şi o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra.