Prețul gazelor va fi majorat cu cel mult 1% pentru consumatorii casnici

nicolae-havrilet-numit-de-parlament-in-functia-de-presedinte-al-comitetului-de-reglementare-anre-174112Prețul gazelor va fi majorat, începând de marți, cu cel mult 1% pentru consumatorii casnici, în timp ce tarifele pentru industrie vor fi mai mari cu maximum 2%, odată cu parcurgerea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieței.

”Data de 1 octombrie este următorul termen din calendarul de liberalizare a pieței gazelor. În ceea ce privește prețul final pentru consumatorii casnici, estimăm o majorare de cel mult 1%, având în vedere influența în preț a gazelor de import și creșterea prețului gazelor de producție internă’, a declarat, pentru AGERPRES, în urmă cu două săptămâni, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț.

România își asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producție internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Populația și termocentralele utilizează gaze de import doar în proporție de aproximativ 5%.

Prețul gazelor de import a ajuns în această perioadă la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de producție internă sunt de două ori mai ieftine, a adăugat Havrileț.

 

sursa: agerpres