Proiectul AGRI nu are nicio sansa fara participarea Turkmenistanului, intrucat Azerbaijanul are rezerve limitate de gaze

azerbaidjan-ar-putea-vinde-gaze-in-europa-prin-proiectul-agri-afla-in-ce-conditii_size9Proiectul AGRI, de transport al gazelor din Azerbaijan în România, este “splendid”, dar nu are nicio şansă de reuşită fără participarea Turkmenistanului, întrucât Azerbaijanul are rezerve limitate de gaze, a declarat miercuri ambasadorul ucrainean în Turcia, Sergi Korsunsky.

“Când am auzit prima oară de proiectul AGRI l-am considerat splendid. În continuare cred că este un proiect foarte bun, dar fără includerea Turkmenistanului nu are cum să funcţioneze. Azerbaijanul are rezerve limitate de gaze”, a afirmat Korsunsky într-o conferinţă pe tema resurselor energetice din zona Mării Negre, organizată la Bucureşti.

Proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-România Interconnector) presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia şi lichefierea într-un terminal care ar urma să fie construit pe ţărmul georgian al Mării Negre, de unde să fie transportat pe mare în România. În terminalul din România ar avea loc regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.

Investiţia în proiectul AGRI este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.

România a avut ca prioritate pentru asigurarea alimentării cu gaze gazoductul Nabucco, care urma să fie dezvoltat alături de Austria, Bulgaria, Ungaria, Turcia şi Franţa. Nabucco ar fi transportat gaze până în Austria. În luna iunie însă, proiectul a eşuat, din cauză că acţionarii nu au reuşit să asigure furnizori de gaze prin conductă.

sursa: mediafax