Protest împotriva creşterii preţurilor la gaze şi energie electrică

proteste-guvern_or-aufmacher-1304417-7-73891531d059c5b391d3f16fb235cbc4Miercuri, începând cu ora 10.00 a avut loc în faţa Guvernului un pichet de protest organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Federaţia Sindicală a Siderurgistilor METAROM, Federaţia Naţională Sindicală SOLIDARITATEA-METAL şi Federaţia Generală a Sindicatelor FAMILIA.

La manifestaţie au participat aproximativ 2000 de membri ai celor patru federaţii din industrie, care protestează faţă de perspectiva pierderii locurilor de muncă ca urmare a majorării preţului la gaze si energie electrică.

Prezentăm comunicatul de presă al federaţiilor pe acest subiect:
“Aceste masuri de o duritate fara precedent au fost angajate si asumate de guvernanti la presiunea “Troicii” (Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Central Europeană), fără să fie analizate cu discernământ consecintele pe termen mediu si lung asupra economiei nationale. Daca pana in anul 2000, Fondul Monetar International era singura institutie financiara care lua decizii aberante si antisociale, azi, organismele financiare ale Uniunii Europene merg mana in mana, protejând marile companii, care in parte apartin unor state din Europa de Vest, distrugand sistematic si calculat industria statelor din Europa de Est.
Prin liberalizarea pretului la gaze si prin cresterea pretului energiei electrice se vor produce o serie de efecte dramatice pentru societatea romaneasca:
– Cresterea pretului de cost al produselor finite din industrie
– Alunecarea spre faliment a intreprinderilor din “economia reala”
– Pierderea a zeci de mii de locuri de munca
– Reducerea incasarilor bugetare
– Cresterea somajului si izbucnirea unor convulsii sociale majore
– Dezindustrializarea Romaniei
– Cresterea saraciei, a excluziunii si a polarizarii sociale
In acest context, consideram ca masura de crestere in Romania a preturilor actuale la gaze si energie electrica, fără nici o justificare economică reală, va duce la preturi total necompetitive a produselor finite realizate in intreprinderile noastre si la falimente in lant. Suntem de acord cu analizele impactului economic facute de patronate si credem ca amanarea cu un an a cresterii acestor preturi este masura cea mai inteleapta pentru salvarea industriei romanesti urmand ca in aceasta perioada sa se gaseasca impreuna cu partenerii sociali solutii viabile la aceste probleme.
La data de 22 ianuarie 2013 a fost adoptata de Guvemul Romaniei Hotararea nr. 22 privind stabilirea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru piata reglementata de gaze naturale. Acest act normativ a stabilit de fapt Calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gazele naturale din productia intema. Prin aplicarea acestui act normativ pretul gazelor naturale a crescut in primele trei luni ale acestui an cu circa 21% pentru consumatorii industriali. Pretul va continua sa creasca intr-un ritm mediu trimestrial de peste 12% pana la 01 octombrie 2014. Acest ritm de crestere al pretului se aplica si pentru consumatorii din piata libera.
Din calculele efectuate prin aplicarea noilor preturi la gazele din productia interna a rezultat ca in unitatile de productie din domeniile metalurgiei, siderurgiei, constructiilor de masini, chimiei, sticlei, in care ponderea cheltuielilor cu gazele naturale reprezinta intre 30-75%, cheltuielile de productie vor depasi cu mult preturile de vanzare ale marfurilor pe piata concurentiala.
De exemplu, in industria Constructiilor de Masini si in cea Metalurgica in care profitul mediu este cca. 5% din cifra de afaceri, cresterile pretului gazelor naturale vor conduce la eliminarea de pe piata a producatorilor romani, iesind din competitie pe motive de pret.
In Industria Chimica, inca din lunile aprilie-mai 2013, cheltuielile de productie la ingrasaminte sunt deja mai mari decat pretul de piata al marfii. Pe masura cresterii pretului la gazele naturale costurile de productie se vor amplifica si mai mult, astfel ca niciun producator din chimie nu va mai putea rezista pe piata respectiva.
Subliniem ca in industriile metalurgica (otel si aluminiu) precum si in cea chimica preturile sunt stabilite de piata la nivel mondial, cu alte cuvinte producatorii nu pot stabili pretul de vanzare in corelatie cu evolutia costurilor de fabricatie.
Mentionam ca aproape simultan cu cresterea pretului la gazele naturale, incepand cu 1 ianuarie 2013 au crescut preturile si la energia electrica cu circa 8% – prin cresterea tarifelor de transport si distributie – iar de la 1 aprilie 2013 au crescut si tarifele de transport la gazele naturale cu circa 5-6%. Evident ca toate aceste cresteri de pret se vor regasi in preturile finale ale marfurilor si in nici o conjunctura, oricat de favorabila ar fi, piata nu poate absorbi aceste cresteri de pret.
Se face abstractie de faptul ca industria in general dar si cea chimica in special, reprezinta singura modalitate de valorificare superioara a gazelor naturale si contribuie substantial la realizarea de noi investitii, la mentinerea si crearea de noi locuri de munca, la amplificarea exporturilor tarii, la bugetul consolidat al statului.
În concluzie, federaţiile semnarare solicită GUVERNULUI ROMÂNIEI să stopeze calendarul aberant de creştere a preţurilor la gazele naturale pentru salvarea industriei româneşti şi a mii de locuri de muncă!”

 

 

sursa articol: amosnews.ro