Raport EWEA 2011: Romania s-a clasat pe primul loc in randul statelor emergente din UE dupa cresterea capacitatii instalate a parcurilor eoliene – 980 MW

Romania s-a clasat, anul trecut, pe primul loc in randul statelor emergente din UE dupa cresterea capacitatii instalate a parcurilor eoliene, situandu-se, totodata, pe locul 7 la acest capitol la nivelul intregii Uniuni, potrivit unui raport al Asociatiei Europene a Energiei Eoliene (European Wind Energy Association – EWEA).

In Romania s-au instalat anul trecut capacitati eoliene noi de 520 de megawati (MW), ceea ce a dus aproape la dublarea capacitatii totale instalate la nivel national, aceasta cifrandu-se, la finalul lui 2011, la 980 MW. Aceste capacitati eoliene romanesti noi de 520 de MW au reprezentat 5% din totalul noilor capacitati eoliene instalate in UE in 2011.

La nivelul intregii Europe, Romania a consemnat a saptea crestere a capacitatii instalate a parcurilor eoliene, dupa Germania (crestere cu 2.100 MW), Marea Britanie (1.300 MW), Spania (1.050 MW), Italia (950 MW), Franta (830 MW) si Suedia (763 MW).

Potrivit raportului EWEA, in Romania, energia eoliana are o pondere de 3,7% in totalul consumului de electricitate, ceea ce face ca tara noastra sa se situeze pe locul 13, la jumatatea clasamentului UE la acest indicator.

Raportul EWEA poate fi descarcat si citit aici…