Razvan Nicolescu: Consumul de gaze trebuie pastrat la nivelul actual, nu este exclusa ideea de a suprataxa cu pana la 75% veniturile suplimentare

images (1)Consumul de gaze naturale trebuie păstrat la nivelul actual, la fel și locurile de muncă și dacă producătorii de gaze nu vor înțelege corect mesajul transmis de Guvern, nu este exclusă ideea de a suprataxa cu până la 75% veniturile suplimentare, avertizează ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

‘Sperăm ca mesajul transmis săptămâna trecută de Guvern, prin decizia de revizuire a OUG nr. 7/2013 și eliminarea interferențelor între piața reglementată și piața concurențială de gaze naturale, să fie corect înțeles de toți participanții la piață. Ne dorim încheierea unor contracte corecte, care să reflecte principiile cererii și ofertei. Nu vom interveni în niciun fel în procesul de negociere. Este însă nevoie să păstrăm consumul de gaze naturale la nivelul actual și locurile de muncă. Dacă producătorii nu vor înțelege corect mesajul transmis de Executiv și decizia luată săptămâna trecută, Guvernul nu exclude ideea de a suprataxa veniturile suplimentare într-o proporție de 95-96 sau chiar 97%’, spune Nicolescu.

‘De fiecare dată când vorbim de piață, trebuie să ne gândim în primul rând la furnizare. Ceea ce vom propune și vom susține zilele următoare este introducerea unor obligativități pentru producători de a tranzacționa transparent, centralizat și nediscriminatoriu, pe o platformă din România. Vom face această propunere și va fi la latitudinea și în responsabilitatea ANRE să stabilească în ce proporție vor fi obligați producătorii. De multe ori, consumatorii nu cumpără direct de la producători, ci de la furnizori, deci când vorbim de funcționarea pieței, trebuie să avem în vedere câți furnizori sunt și care sunt cotele lor de piață’, spunea Nicolescu.

sursa:agerpres