Razvan Nicolescu: Vom forma un grup de lucru pentru a analiza sistemul actual de promovare a energiei regenerabile

razvan-nicolescuDepartamentul pentru Energie va analiza în perioada următoare, împreună cu reprezentanții industriei de profil, posibilitatea introducerii unui sistem de promovare a producției de energie regenerabilă alternativ certificatelor verzi, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un interviu.

‘Este un mecanism care oferă o mai mare predictibilitate la capitolul venituri. Dacă veniturile depășesc pragul agreat, beneficiarii, adică producătorii de energie din tehnologii cu emisii reduse, dau banii înapoi. Dacă sunt sub pragul agreat, ei primesc sprijin pentru a se ajunge la nivelul de venituri agreat. E o idee pe care o vom analiza, un sistem alternativ’, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, în următoarea perioadă vor avea loc discuții pe marginea oportunității introducerii acestui nou sistem.

‘Vom crea în zilele următoare un grup de lucru, format din Departamentul pentru Energie, ANRE, Consiliul Concurenței, reprezentanți ai consumatorilor, ai producătorilor și ai industriei de regenerabile, ca să analizăm toate aspectele legate de sistemul actual de promovare, dacă nu cumva sunt lucruri care sunt neclare, dacă nu cumva sunt lucruri conflictuale în actualul sistem, care a fost revizuit de mai multe ori. Acest grup de lucru urmează să analizeze și un sistem alternativ de promovare, care se numește ‘contracte pentru diferență’, care a fost propus spre aprobare de Marea Britanie și care acum se află în evaluarea Comisiei Europene’, a spus ministrul.

El a arătat că acest sistem de promovare vizează tot ceea ce înseamnă tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon, adică energia regenerabilă și cea nucleară.

‘Dar, repet, este o perioadă de analiză și vom vedea împreună, în cadrul acestui grup de lucru, dacă acest sistem poate să aducă beneficii importante pentru sistemul energetic din România și vom stabili împreună dacă actualilor investitori li se poate oferi opțiunea să renunțe la schema de sprijin din prezent și să opteze pentru sistemul nou.’, a adăugat Nicolescu.

sursa:agerpres