Remus Borza: Declarațiile panicarde ale unor demnitari au inflamat piața energiei, iar situația din ianuarie se repetă acum la gaze

Pentru explozia prețurilor pe bursa spot, dincolo de comportamentul unor actori pe piața energiei, „în egală măsură trebuie să vorbim şi de vinovăţia unor demnitari ai statului, fie de la Ministerul Energiei, fie de la Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, care, prin poziţiile publice exprimate şi prin promovarea unor acte normative, nu au făcut altceva decât să inflameze şi să panicheze şi mai mult piaţa”, afirmă deputatul independent Remus Borza.

Într-un interviu acordat ziarului „Bursa”, acesta face o radiografie a sistemului energetic și analizează inclusiv evoluția pieței de gaze și electricitate în acest an.

Potrivit lui Borza, creșterea prețurilor la electricitate pe piața spot în această iarnă a fost cauzată de comportamentul speculativ al unor jucători, de indisponibilitatea, în anumite momente, a unor grupuri energetice, însă, „ca finalul să fie apoteotic”, au venit și „declaraţiile panicarde a doi înalţi demnitari ai statului”, spune Remus Borza.

În opinia sa, o situație similară are loc acum pe piața gazelor. „Sceneta din ianuarie se repetă şi acum. Nişte băieţi care fac jocurile Engie, E.ON sau Gazprom lansează în spaţiul public mesaje care sunt de natură să genereze o creştere a tarifelor de furnizare şi distribuţie sau a gazului din import”, a declarat deputatul.

El a subliniat că Engie şi E.ON au peste 98% din piaţa de furnizare şi distribuţie gaze din România. „Veritabil monopol. În primăvară, cereau ANRE majorarea tarifelor de furnizare şi distribuţie între 30 şi 120%. Cerere evident, respinsă de Havrileţ, fostul şef al ANRE. Acum 3 luni, la dezbaterile din Comisia de Industrie a Camerei Deputaţilor, cine se împotriveau cel mai tare liberalizării pieţii gazelor? Evident Engie şi E.ON, pentru că îşi pierdeau monopolul şi implicitul profiturile exorbitante pe care le înregistrează an de an. Lipsa stocurilor de gaze pentru iarnă, informaţie total eronată, este de natură să genereze panică în rândul populaţiei şi al consumatorilor industriali, dar în primul rând oferă pretextul celor de la Gazprom de a-şi majora preţul la gazele exportate în România”, mai afirmă Borza, conform sursei citate.

Abordare etatistă a OUG 64

În privința OUG 64/2016, deputatul afirmă că nu este de acord cu modificările ulterioare propuse de Comisia de Industrie şi votate de Parlament.

„Sunt multe aberaţii în ceea ce priveşte Ordonanţa 64. Pe o abordare etatistă, mai degrabă bolşevică, s-a creat o poziţie de monopol pentru OPCOM în tranzacţiile cu gaze. Măsura are un evident caracter discriminatoriu şi anticoncurenţial, riscând o procedură de infrigement şi însăşi finanţarea de 160 milioane euro a Uniunii Europene pentru gazoductul BRUA. Modificările la OUG 64/2016 închid un operator, în speţă, Bursa Română de Mărfuri, care a reprezentat singura platformă de tranzacţionare gaze din România. Anul acesta, pe primele 10 luni, prin BRM s-au tranzacţionat 56,5 milioane MWh, aproximativ 60% din consumul naţional de gaze”, afirmă Borza.

În opinia sa, într-o economie de piaţă este bine să creăm concurenţă, nu poziţii de monopol care sunt incompatibile cu principiile unei economii libere.

Deputatul a mai declarat că pe platoul continental al Marii Negre, s-au descoperit două mari zăcăminte de gaze, totalizând peste 120 miliarde mc, echivalentul consumului de gaze al României pe 11 ani. După darea în exploatare a acestor zăcăminte, România va fi complet independenţă energetic, devenind chiar un exportator de gaze.