Reuniune la nivel înalt mâine, la Paris, în cadrul summitului „One Planet” privind schimbările climatice

La doi ani de la semnarea Acordului de la Paris, lideri din întreaga lume, dar și finanțatori se vor strânge mâine în capitala franceză, în cadrul summitului „One Planet”, pentru a discuta despre cum pot sprijini și accelera eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Printre cei care vor participa se află secretarul general al ONU, António Guterres, președintele Franței, Emmanuel Macron, și președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Cu sloganul „Make our planet great again” se va deschide marţi 12 decembrie, la Paris, conferinţa internaţională pe tema schimbărilor climatice, la care vor participa în jur de 40 de şefi de stat şi de guvern, precum şi numeroşi alţi invitaţi din toate domeniile de activitate.

Adaptare, atenuare, mobilizare. Acestea sunt cele trei cuvinte-cheie care vor fi discutate mâine după-amiază și promovate de cei trei co-organizatori ai evenimentului:  António Guterres, Emmanuel Macron și Jim Yong Kim (foto), se arată pe pagina evenimentului.

Summitul va încerca să demonstreze puterea acțiunii colective în abordarea unei probleme globale ca lupta împotriva schimbărilor climatice. Scopul este de a se găsi noi moduri de a finanța adaptarea  modului nostru de viață la transformările climatice inevitabile, ori accelerarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și asigurarea faptului că problemele climatice se află în centrul atenției sectorului financiar.

Acordul de la Paris este un acord global privind schimbările climatice la care s-a ajuns la 12 decembrie 2015 la Paris și prezintă un plan de acțiune pentru limitarea încălzirii globale „mult sub” 2°C, începând din 2020. În luna iunie a acestui an, SUA au anunțat că se retrag din acest acord. De altfel, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, va fi marele absent al reuniunii de mâine.

Uniunea Europeană vrea să își mențină poziția de lider în punerea în aplicare a Acordului de la Paris și în tranziția către emisii reduse de gaze cu efect de seră și către economii reziliente la schimbările climatice. De asemenea, Europa vrea să fie în poziția de lider mondial în domeniul energiei din surse regenerabile, inclusiv în ceea ce privește cercetarea, inovarea și tehnologiile.

Ținta UE este de a reduce emisiile de CO2 cu 40% până în 2030. Potrivit datelor Comisiei Europene, lupta împotriva schimbărilor climatice este benefică și pentru crearea de locuri de muncă. Astfel, sectorul energiilor regenerabile reprezintă peste 1,1 milioane de slujbe și o cifră de afaceri de 150 de miliarde de euro anual.

Sursa foto: www.oneplanetsummit.fr/en/