Ridicarea la rang de Ambasada a misiunii diplomatice a Republicii Kazahstan la Bucuresti

Ministerul Afacerilor Externe salută cu satisfacţie decizia Preşedintelui Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, de ridicare la rang de Ambasadă a misiunii diplomatice a Republicii Kazahstan la Bucureşti, prin semnarea Decretului prezidenţial în acest scop.

Această decizie reflectă stadiul de maturitate şi potenţialul vast al relaţiilor bilaterale de Parteneriat dintre cele două ţări atât în planul dialogului politic, cât şi în domeniul cooperării economice, schimburilor comerciale şi cultural-ştiinţifice.

Evoluţia recentă a relaţiilor bilaterale este caracterizată de un dinamism accentuat, ilustrat de contacte politice şi sectoriale frecvente, precum vizita Preşedintelui României în Republica Kazahstan (martie 2010), ca răspuns la vizita Preşedintelui Republicii Kazahstan în România (noiembrie 2007). In acest context, raporturile bilaterale au primit consacrarea caracterului partenerial, prin stabilirea direcţiilor şi identificarea unor proiecte majore ale cooperării bilaterale.

Informaţii suplimentare

Relaţiile diplomatice dintre România şi Republica Kazahstan au fost stabilite în 1992. Misiunea diplomatică a Republicii Kazahstan în România a fost deschisă în septembrie 2003.

Republica Kazahstan este cel mai mare partener economic al României din Asia Centrală, schimburile comerciale bilaterale înregistrând o dezvoltare dinamică în ultima perioadă. Pe lângă sectorul energetic, care reprezintă domeniul de excelenţă al colaborării bilaterale, un real potenţial este oferit de valorificarea, pe piaţa kazahstaneză, a experienţei companiilor româneşti în domenii ca IT şi comunicaţiile, energia electrică, producţia de echipamente de foraj şi extracţie petrolieră sau securizarea frontierelor, precum şi intensificarea cooperării în domeniul transporturilor