România a atras până în prezent investiții de peste 4,4 miliarde de euro în sectorul energiilor regenerabile

Investitie-de-15-mil--dolari-in-producerea-de-energie-regenerabila--la-GhimbavRomânia a atras până în prezent investiții de peste 4,4 miliarde de euro în sectorul energiilor regenerabile, a declarat, joi, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Emil Calotă.

“Este de notorietate faptul că, până acum, avem peste 4,4 miliarde de euro investiții în domeniu”, a spus acesta, într-o dezbatere de profil organizată de Camera de Comerț și Industrie a României.

Potrivit acestuia, angajamentele pe care România și le-a asumat față de Comisia Europeană pentru anul 2020 este 24% total energie din surse regenerabile raportat la consumul total de energie electrică. Însă, în condițiile în care anul 2013 este considerat un boom în energia regenerabilă, țara noastră este foarte aproape de realizarea țintelor anului 2020 pentru energia verde, nu doar datorită investițiilor, ci și pe fondul unui consum brut de energie electrică scăzut.

“Cred că ar fi interesant pentru strategii în energie să se gândească la faptul că România la nivelul anului 2013 — 2014 este foarte aproape de realizarea țintelor anului 2020 pentru energie verde nu neapărat pentru că doar sectorul investițional a mers foarte bine, dar și pentru că, din nefericire, consumul brut de energie electrică și consumul de energie în total au scăzut pe de o parte din cauza recesiunii generale, iar pe de altă parte din cauza destructurării economice la nivelul marilor consumatori din România”, a explicat Calotă.

Vicepreședintele ANRE a adăugat că, potrivit ultimelor date, în prezent avem 3.150 de MW ca anvelopă acreditați cu schema de sprijin în conformitate cu prevederile legale.

“Iei am avut ultima ședință a Comitetului de Reglementare, unde am avut un capitol referitor la autorizare, licențiere și acreditare de capacități noi de produs energie electrică din surse regenerabile. În acest moment, avem 3.150 de MW ca anvelopă acreditați cu schema de sprijin în conformitate cu prevederile legale. Pe structură tehnologică, merită remarcat că exact domeniile pe care România avea premisele de dezvoltare — pentru că resursele naturale ca avantaj comparativ în relația cu piața globală de energie le aveau exact aceste două domenii — sunt rămase în urmă, respectiv cel mai tare sunt rămase tehnologiile de biomasă, biogaz și geotermal, dar și hidro”, a precizat Emil Calotă.