Romgaz a anunțat ce cantitate de gaze a strâns în depozite pentru această iarnă

Compania națională Romgaz are înmagazinată în prezent o cantitate de gaze naturale de 633,8 milioane metri cubi de gaze, aproape dublă față de obligația stabilită prin Ordinul Autorității Naționale de reglementare în Energie.

„Romgaz și-a îndeplinit obligația de stocare gaze conform ordinului ANRE, depășind chiar cantitatea la care era obligată să stocheze. La ora actuală, Romgaz are înmagazinate 633,83 milioane metri cubi (aproape dublu față de obligația stabilită de ANRE), iar capacitatea totală de stoc este de 1,93 miliarde metri cubi în depozitele gestionate de Romgaz, depășind stocul minim obligatoriu care era de 1,78 miliarde metri cubi, pentru toți operatorii din piață”, potrivit reprezentanților companiei.

În total, capacitatea de stocare, incluzând Depomureș (deținut de Engie) este de circa 2,2 miliarde metri cubi ca obligație pentru iarna aceasta, subliniază reprezentanții Romgaz.

Conform Deciziei ANRE din 30 octombrie 2017, stocul minim de gaze naturale stabilit la nivel național pentru titularii licențelor de furnizare care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienților finali, pentru ciclul de înmagazinare 2017-2018, este de 18,65 milioane MWh, din care stoc aferent categoriei de clienți finali casnici – 8,18 milioane MWh, stoc aferent categoriei de clienți finali producători de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației – 3,46 milioane MWh și stoc aferent categoriei de clienți finali noncasnici 7,009 milioane MWh.

Pe piața românească a gazelor naturale există trei operatori pentru depozitele de înmagazinare subterană: Romgaz, Depomureș și Amgaz.