Romgaz va primi bani de la Guvern pentru construirea centralei de la Iernut

Compania de stat Romgaz va primi până la 320,9 milioane lei (circa 69 milioane euro) de la Guvern pentru finanțarea construirii termocentralei de la Iernut, proiect inclus în Planul Național de Investiții, conform unui raport transmis BVB.

Astfel, pe 7 decembrie, Romgaz a semnat cu Ministerul Energiei un contract de finanțare pentru investiția „Ciclu combinat  cu turbine pe gaz – Iernut”, care prevede acordarea unei finanțări nerambursabile în valoare de minimum 227.224.482 lei (TVA inclus) – maximum 320.912.359 lei, pentru implementarea investiției, în perioada 07.12.2017-31.12.2020.

Guvernul României ințentionează să finanțeze înlocuirea instalațiilor termoelectrice învechite dintr-un fond alimentat din vânzarea de certificate de emisii gaze cu efect de seră. Primesc finanțare nerambursabilă din contul Planul Național de Investitii (PNI) numai beneficiarii și investițiile din PNI prevăzute în anexa nr.3 la HG nr. 1096/2013. În Anexa nr.3 „Planul Național de Investiții” la poziția 22, Romgaz este inclus cu investiția „Ciclu combinat cu turbine pe gaz”, se arată în raportul trimis bursei.

Investitiile incluse în PNI primesc finanțare nerambursabilă în procent de maximum 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, în baza unor contracte de finanțare.

Centrala de la Iernut, o investiție de 268 milioane euro, va avea o capacitate de 430 MW și va fi contruită de consorțiul Duro Felguera (Spania) – Romelectro (România), cu tehnologie furnizată de General Electric. Lucrările la centrală au început în acest an și ar urma să fie gata până la finele lui 2019. Aceasta va fi una dintre cele mai mari şi mai puternice centrale termoelectrice cu ciclu combinat din Europa de Sud-Est.

Noua centrală va fi construită pe amplasamentul celei actuale.