Romgaz are planuri mari cu zăcământul de la Caragele, cea mai mare descoperire de după Revoluție

Compania națională Romgaz va investi suplimentar pentru dezvoltarea producției de la Caragele, județul Buzău, unde se află cel mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani.

„Romgaz continuă dezvoltarea zăcământului, unde investițiile au ajuns deja la 40 milioane de euro, iar în perioada următoare vom mai investi circa 100 milioane de euro în noi sonde de exploatare și evaluare. În zonă vom dezvolta, ținând cont de intensificarea programului de explorare în zona Muntenia Nord—Est, un atelier adăugat structurii existente și care să susțină dezvoltarea activității companiei. Activitatea constă în realizarea unui număr important de sonde de explorare, conducte de aducțiune și colectoare destinate sondelor cu rezultate importante la testele de producție care urmează a fi puse în producție. Vor fi redistribuiri de personal, dar și angajări, urmând să ajungem la câteva sute de persoane care vor lucra la proiect în momentul în care structura va fi pusă în integralitate în exploatare”, a declarat directorul general al companiei, Virgil Metea (foto).

Romgaz a făcut la Caragele cea mai mare descoperire de gaze naturale de pe uscat din ultimii 30 de ani, a unui zăcământ care însumează 30 miliarde de metri cubi, conform primelor estimări, și care ar putea acoperi singur consumul pe aproape trei ani al României, depozitul fiind evaluat la minimum patru miliarde de dolari, conform calculelor autorităților.

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. În 2013, Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.