Rusia constituie o rezerva strategica de petrol de 15 milioane tone

În Rusia a fost pregătit proiectul referitor la crearea în ţară a unor rezerve strategice de petrol. Se prevede ca rezervoarele subterane să fie umplute cu zeci de milioane de tone de petrol, ceea ce va reprezenta rezerva strategică în cazul unor accidente tehnologice, a unor crize serioase pe piaţa mondială şi în vederea influenţării preţurilor de pe piaţa internă, transmite Radio Vocea Rusiei.
Potrivit RUVR, după exemplul altor ţări, Rusia este pregătită să creeze o rezervă de petrol destul de impunătoare: 15 milioane tone. Tocmai această cifră este conţinută în proiectul pregătit de experţii ruşi. Acum, Rusia exportă anual peste 650 de mii de tone de petrol, iar aceasta înseamnă că volumul rezervei va fi echivalent cu circa 20 de zile de export, ceea ce corespunde standardelor mondiale pentru ţările producătoare.Rezerva de petrol a Rusiei va fi păstrată în rezervoare subterane, care nu sunt construite special, ceea ce este foarte scump, ci în goluri naturale, de exemplu în galeriile de unde a fost extrasă sarea. Acest lucru va necesita alocări substanţiale pentru utilaje şi infrastructură. Achiziţionarea unui asemenea volum de petrol, chiar şi pe piaţa internă va necesita peste 4 miliarde de dolari. Potrivit experţilor, în cazul folosirii chibzuite a acestor rezerve, cheltuielile pot fi recuperate pe seama fluctuaţiilor preţurilor. Petrolul trebuie să fie vândut pe pieţele în creştere şi cumpărat pe pieţele în scădere. Mai mult, în cazul apariţiei unui deficit, preţurile pe piaţa internă pot fi modificate.Însă folosirea rezervei de petrol nu se limitează numai la aceasta, explică Serghei Kondratiev, unul din autorii documentului, expert la Institutul energiei şi finanţelor.

„Resursele din rezervă trebuie să fie vândute pe piaţă nu numai în cazul unui deficit de petrol, ci şi dacă partenerii noştri ne vor ruga să sporim livrările de petrol, deoarece alte ţări s-au pomenit într-o situaţie complicată şi nu pot livra volumele necesare de petrol. Atunci, această rezervă este deschisă şi petrolul este livrat la preţul de pe piaţă” a declarat Serghei Kondratiev citat de Vocea Rusiei.

Proiectul creării în Rusia a unei rezerve de petrol trebuie să fie supus expertizei în toate departamentele interesate şi apoi trebuie să fie aprobat de guvern. Experţii nu se îndoiesc că aceasta este doar o problemă de timp.