Rusia si Ucraina au facut un compromis pentru plata importurilor de gaze naturale din Rusia

imageResize (4)Rusia și Ucraina au ajuns la o soluție de compromis care permite Kievului să modifice calendarul pentru plata importurilor de gaze naturale din Rusia, a declarat luni ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavytsky, transmite AFP.

Grupul rus Gazprom a cerut anterior companiei ucrainene Naftogaz să-i achite suma de 1,3 miliarde de dolari pentru gazul natural livrat în perioada august-octombrie. În replică, Ucraina a anunțat că a suspendat achizițiile de gaze naturale din Rusia, dar le-a reluat vineri după o întâlnire între premierul ucrainean Mykola Azarov și omologul său rus Dmitri Medvedev.

‘Am ajuns la un compromis care permite Ucrainei să plătească conform unui nou calendar’, a confirmat luni ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavytsky. Întrebat care este noul calendar, Stavytsky a precizat că reglarea datoriilor este prevăzută a avea loc ‘înainte de sfârșitul anului’. Stavytsky a mai spus luni că, în prezent, Ucraina importă zilnic între 45 și 90 de milioane metri cubi de gaze naturale din Rusia, o cantitate prevăzută în calendarul pentru acest an.

În ultimele luni,Kievul și Moscova au fost blocate într-o dispută pe tema furnizorilor de gaze naturale care a provocat îngrijorări cu privire la repetarea situației din iarna anului 2006 și 2009, când Rusia a oprit temporar livrările de gaze naturale spre Ucraina și unele state europene. Aproximativ jumătate din exporturile de gaze naturale rusești destinate Europei trec prin sistemul de gazoducte din Ucraina.

sursa:agerpres
credit foto