S-a semnat memorandulul de intelegere romano-turc pentru cooperarea in dezvoltarea interconexiunilor in energia electrica

Semnare Memorandum_23.01_foto1Pe 23 ianuarie, Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, a avut o întrevedere cu Ministrul Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, E.S. Taner Yildiz. Temele discutate au inclus: cele mai recente evoluţii la nivelul sectorului energetic al celor două ţări, cooperarea regională și proiectele strategice de interconectare.

,,Cooperarea regională este esențială pentru creșterea economică și dezvoltarea regională. În acest sens, România își reafirmă angajamentul în ceea ce privește dezvoltarea rețelelor de interconectare cu Moldova, Serbia, Ungaria, Bulgaria în vederea consolidării securității energetice și creării oportunității pentru exportul de energie în regiune. În același timp, colaborarea cu Turcia reprezintă un element important pentru sectorul energetic din România, din perspectiva valorificării potențialului de export. În acest sens, am discutat cu omologul turc, E.S. Taner Yildiz, despre potențialele proiecte de interconectare”, a declarat Constantin Niță, Ministrul delegat pentru Energie.

Cablul submarin România – Turcia este un proiect de interes Pan – European, cu o contribuţie importantă în dezvoltarea pieţei regionale de electricitate în perspectiva integrării acesteia în piaţa UE, o soluţie pentru exportul de energie pe piaţa din Turcia şi pe pieţele adiacente.

,,În urma discuțiilor din ultimul an, vizita Ministrului Taner Yildiz este un pas înainte în colaborarea noastră pentru interconectarea României și Turciei. Astăzi, am semnat un Memorandum de Înțelegere între Departamentul pentru Energie al României şi Ministerul Energiei şi Resurselor Naturale al Republicii Turcia privind cooperarea în dezvoltarea interconexiunilor din domeniul energiei electrice între România şi Republica Turcia. Principalul beneficiu al acestor interconexiuni este dat de crearea unei facilități alternative pentru schimbul de electricitate dintre cele două țări”, a adăugat Ministrul Constantin Niță.

În următoarea perioadă, Operatorii Sistemului de Transport din România și Turcia vor întreprinde pașii necesari, ţinând cont de legile şi reglementările din propriile ţări, ca şi de legislaţia Uniunii Europene, pentru a stimula schimburile directe de energie electrică între cele două ţări.