Scaderea pretului energiei electrice compenseaza surplusul de certificate verzi din acest an, declara Ionel David

646x404Scăderea spectaculoasă, cu 24%, a prețului energiei electrice compensează surplusul de certificate verzi din acest an, a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

Precizarea vine după ce, în urmă cu două zile, marii consumatori industriali de energie s-au plâns că au costuri foarte mare cu factura energetică din cauza certificatelor verzi.

‘Este adevărat că apariția mai multor producători de energie regenerabilă a crescut numărul de certificate verzi în 2013 față de 2012, lucru care a condus la costuri suplimentare pentru marii consumatori de electricitate. Marii consumatori de electricitate trec cu vederea faptul că prețul plătit de un consumator industrial pe kWh, luând în calcul electricitatea, toate taxele și certificatele (verzi, de carbon) este mai mic în acest an față de 2012’, a precizat Ionel David, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

El a amintit că, în primele 10 luni ale anului 2013, prețul electricității pe piață a fost cu 24% mai mic decât în perioada corespunzătoare a anului trecut.

‘Aceasta scădere spectaculoasă a prețului electricității compensează surplusul de certificate verzi din 2013 și are la bază, în bună măsură, aportul de energie ieftină adusă pe piață de către industria energiilor regenerabile, mai ales energia produsă din surse eoliene care are un cost marginal foarte scăzut. Faptul că energia s-a ieftinit nu este menționat, pentru că de fapt această ieftinire le-a compensat cheltuielile cu certificatele verzi. Drept urmare, pentru marii consumatori ar fi mai avantajos să solicite mai degrabă o susținere a producției de energie eoliană și să încheie contracte cu producătorii de energie eoliană pentru că astfel de contracte de energie reduc consistent costurile la factura de electricitate’, a completat David.

sursa:agerpres
credit foto