Fostul președinte al Fiscului, Sebastian Bodu, a cerut în justiție anularea hotărârii acționarilor Transelectrica din 16 octombrie, prin care a fost aprobată acordarea unor dividende suplimentare de 170,8 milioane lei din rezervele constituite pentru investiții, a anunțat compania de transport al electricității, într-un comunicat pe bursă.
„Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA informează acționarii și investitorii că pe rolul Tribunalului București, Secția a VI-a Civilă, se află înregistrat spre soluționare dosarul nr. 39867/3/2017 având ca obiect acțiune în anulare a hotărârii AGA nr. 11 din data de 16 octombrie 2017.
Prin cererea formulată, reclamantul, domnul Sebastian Bodu, solicită emiterea unei ordonanțe președințiale împotriva CNTEE Transelectrica S.A., prin care să se dispună suspendarea hotărârii AGA nr. 11 din data de 16.10.2017 până la soluționarea definitivă a acțiunii în anulare pe dreptul comun. Hotărârea AGA menționată a fost atacată și cu acțiune în anulare pentru nelegalitate, după cum susține domnul Sebastian Bodu, însă până la acest moment companiei nu i-a fost comunicată, fiind în procedura preliminară de regularizare a cererii”, se arată în comunicatul transmis BVB.
În situația în care se admite cererea reclamantului, ordonanța președințială este executorie, cu consecința suspendării efectelor Hotărarii AGA nr. 11/16.10.2017. „În această ipoteză, Transelectrica SA va putea să declare apel în termen de 5 zile de la pronunțare și să solicite suspendarea executării până la judecarea apelului numai cu plata unei cauțiuni. În ipoteza în care s-ar respinge apelul, efectele Hotărârii AGA se vor suspenda până la soluționarea definitivă a dosarului având ca obiect acțiune în anulare introdusă pe calea dreptului comun”, mai precizează Transelectrica.
Pe 16 octombrie, acționarii Transelectrica au aprobat cererea acționarului majoritar, Ministerul Economiei, privind plata unor dividende speciale de 170,79 milioane lei.
Într-o notă de informare adresată investitorilor, Transelectrica anunțase atunci că este nevoită să se împrumute pentru a-și finanța investițiile. „Dacă sursele proprii ale companiei (fonduri aferente conturilor de rezerve) nu mai pot fi folosite în scopul finanţării investiţiilor, datorită utilizării acestora sub formă de dividende, singura soluţie rămasă este angajarea în regim de urgenţă a unor finanţări noi din surse atrase, ca să se compenseze în mod corespunzător sursele proprii care nu vor mai fi disponibile după redistribuire”, se arată în sursa menționată.
O avarie produsă în rețeaua Transelectrica a lăsat aseară mai multe cartiere din Capitală nealimentate. „Avaria a avut loc, miercuri 1 noiembrie, la ora 16.40, în staţia electrică 220/ 110 /10 kV Fundeni, fiind afectate mai multe cartiere din zona de est şi de nord a Capitalei. Precizăm că nu au avut loc deteriorări de echipamente în staţie. Până la ora 17.40 au fost realimentaţi în mod operativ toţi consumatorii afectaţi”, a transmis compania într-un comunicat de presă.