Ședința de joi a Comisiei de anchetă a activității ANRE, publicată pe site-ul Camerei Deputaților

După patru zile de la ultimele audieri organizate de Comisia de anchetă a activității ANRE, ședința a fost astăzi în sfârșit publicată pe site-ul Camerei Deputaților, însă doar în format audio. De regulă, înregistrările se publică după cel mult două zile.

Chiar și așa, fișierul audio nu poate fi accesat cu orice browser. Sâmbătă mai fusese publicată o înregistrare, însă a fost scoasă. Înregistrarea video lipsește și acum.

Ședința de joi a comisiei de anchetă a ANRE a avut două momente importante. Primul este legat de discuțiile dintre ministrul Energiei, Toma Petcu (foto), și președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, pe marginea OUG 64/2016 privind liberalizarea pieței gazelor naturale.

Astfel, ministrul Energiei a susținut ferm, în cadrul audierilor, că instituția sprijină forma OUG 64 așa cum a fost adoptată de fostul Guvern. Iulian Iancu a declarat că nu este de acord cu această poziție, adăugând că punctul de vedere al Ministerului nu reprezintă poziția Guvernului.

Amendamentele aduse de Comisia de Industrii vizează obligația producătorilor de gaze de a tranzacționa 70% din cantitățile extrase pe bursă, procent care, treptat, ar urma să fie majorat la 100%, prin decizii ale Guvernului. De asemenea, tranzacțiile ar urma să se desfășoare obligatoriu doar pe OPCOM, operatorul de stat, deși acum tranzacțiile se derulează pe platforma privată operată de BRM, care va fi astfel scos din joc. Ambele măsuri au fost contestate de participanții la piață și nu sunt agreate nici de Ministerul Energiei.

Al doilea moment important este legat de discuțiile dintre Iulian Iancu și Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în perioada martie-decembrie 2014. Iulian Iancu a încearcat să îl acuze pe fostul ministru că, în 2012, ar fi susținut promovarea unei hotărâri de guvern care să permită companiei Petrom să utilizeze doar gaze din producția proprie pentru producerea de electricitate la Brazi.

Nicolescu a declarat că a fost invitat la audieri doar pentru perioada în care a fost ministru și în legătură cu acea perioadă are informații importante legate de prețuri, care să ajute comisia de anchetă. Totodată, el i-a solicitat lui Iancu să îi cheme la discuții pe reprezentanții Petrom și pe Daniel Chițoiu, ministru al Economiei în perioada în care a fost adoptat respectiva HG, pentru lămuriri.

De asemenea, Răzvan Nicolescu a adăugat că în mandatul său a blocat creșterea prețului gazelor pentru consumatorii industriali și a prelungit calendarul de liberalizare a prețurilor pentru casnici până în 2021, când ar fi urmat să fie puse în producție zăcămintele din Marea Neagră.

Un act normativ considerat legal, prin decizie definitivă a instanței

Cotidianul „România liberă” a scris astăzi că actul normativ invocat este HG 870/2012, care a fost în vigoare între 4 septembrie 2012 și 31 decembrie 2014, iar prin el, producătorii de gaze, în speță OMV Petrom și Romgaz, erau exceptați de la obligația de a folosi importuri de gaze pentru producția de electricitate.

Actul normativ a fost contestat în instanță de omul de afaceri Ioan Niculae, prin firma SC Energy Cogeneration Group, însă Curtea de Apel București a respins cererea, invocând „lipsa unei încălcări exprese a legii“. În octombrie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins prin decizie definitivă recursul formulat de firma lui Ioan Niculae ca fiind nefondat. Potrivit Constituției, Parlamentul nu are voie să pună în discuție o decizie finală a justiției, putere independentă a statului, mai scrie sursa citată.

Sursa foto: Facebook, Ministerul Energiei